Idolen en helden

'Tienersterren als Britney Spears en Kylie Minogue zijn dé voorbeelden voor hun leeftijdgenoten, of we dat nou leuk vinden of niet'', verzucht Jan Wietsma in het christelijk maandblad Reveil. Naast de Heidelbergse Catechismus gebruikte hij daarom tijdens catechisatie hitsige videoclips van schaars geklede dames ('van een broek is nauwelijks nog sprake').

Bij een televisie-optreden van Britney stelde Wietsma zijn jonge catechisanten de vraag: 'Mag je jezelf zo tentoonstellen als je eigendom bent van Christus?' Tot zijn verbijstering moest hij constateren dat zijn pupillen niet snapten waar hij zich druk om maakte. Britney was gewoon cool. Bewondering laat zich nu eenmaal lastig sturen.

Ongerust vraagt Wietsma zich af of er een christelijk alternatief is. Hij komt terecht bij Stacie Orrico, die als openlijk christelijk idool zowaar op de voorpagina van het evangelisch magazine blijkt te mogen. En dat terwijl Orrico volgens Wietsma niet eens zo veel beter is, ook haar optreden is tot zijn ongenoegen 'één grote modeshow'.

Het levert Reveil een vrolijk, haast onschuldig omslag op, maar eenmaal lezende weet je weer precies waar je aan toe bent dankzij sprekende commentaren. Voorbeeld: volgens de evangelische predikant Bram Krol kweekt de overheid 'de jeugd op voor de hel' door condoomgebruik te stimuleren. De jeugd blijft zo weliswaar 'heel netjes aids-vrij', ,,maar dat brandt in de hel net zo hard''.

Als afsluiting van Wietsma's les hebben ze met z'n allen gebeden voor Britney, Christina en Kylie, schrijft hij. ,,Dat ze mogen ontdekken dat ze niet afhankelijk zijn van hun uiterlijk, maar werkelijk vrij kunnen zijn in Christus.''

Paus Johannes Paulus II is ook een idool voor wie dezer dagen veel wordt gebeden door zijn fans. In de Waarheidsvriend, officieel orgaan van de Gereformeerde Bond, zet secretaris Piet Vergunst daarom nog maar eens uiteen hoe de orthodox-protestantse lezers dienen om te gaan met de rooms-katholieke kerk 'en haar voortgaand verval'. De redacteur van de Waarheidsvriend kan zijn ergernis over zoveel media-aandacht voor een 'zieke oude kerkelijke functionaris' nauwelijks verhullen.

Ondanks zijn grote weerzin heeft Vergunst wel een paar goede woorden over voor de actieve evangeliserende houding van deze paus, en ook voor zijn morele invloed op ethische kwesties wereldwijd. Maar deze 'punten van herkenning' mogen uiteindelijk niet baten in 'het geding met Rome'. Vergunst: ,,Ook na 264 kerkvorsten kennen wij geen Middelaar die ons zozeer liefgehad heeft als Christus Jezus.''

Ooit maakte zijn vertolking van Superman een idool van Christopher Reeve, maar nadat hij door een ongeluk vrijwel volledig verlamd raakte werd hij pas een echte held. Dankzij de moedige worsteling die hij leverde met de gevolgen van zijn dwarslaesie werd hij een voorbeeld voor velen. In het aprilnummer van het immer optimistisch gestemde Ode ('inspiratie voor verandering') is een toespraak opgenomen die Reeve vlak voor zijn dood in oktober vorig jaar hield.

,,Controleverlies is voor veel mensen een grote bron van angst'', stelde Reeve. Zelf besloot hij niet aan die angst toe te geven, zijn beroerde situatie te accepteren en te vechten voor revalidatie. Daarbij liep de acteur meermaals aan tegen de angst van zijn artsen, die hem te verstaan gaven dat zijn geploeter geen zin had, hij zou toch niet herstellen.

Tot hij ze versteld deed staan met zijn opnieuw bewegende vingers, handen, ellebogen; Superman werd een erkend medisch wonder. Volgens Reeve zijn wetenschappers te vaak bang voor mislukking. Reeve: ,,Wat zou er met de gebroeders Wright zijn gebeurd als er een vliegveiligheidscommisie was geweest toen zij aan hun modellen werkten? Enig idee hoe vaak de Wrights zijn neergestort? Ze verongelukten bijna wekelijks. Ze klopten het stof van hun kleren en bouwden een nieuw model. Tot ze eindelijk konden vliegen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden