De Serie'I may destroy you'

‘I May Destroy You’ is een indrukwekkend verhaal over de (vervaagde) grenzen van de seksualiteit

'I May Destroy You' Beeld
'I May Destroy You'

Is het haar fantasie, of is Arabella tijdens een avondje uit verkracht? Het twaalfdelige ‘I May Destroy You’ is een indrukwekkend verhaal over de (vervaagde) grenzen van de seksualiteit.

Ronald Rovers

Kleine bijsluiter: wie niets moet hebben van seksualiteit in het uitgaansleven anno 2020 kan deze serie beter niet gaan zien. Voor alle anderen: ‘I May Destroy You’ is een van de tien beste series die je dit jaar kunt kijken.

Het onderwerp is zo oud als de mensheid maar de manier waarop het Britse multitalent Michaela Coel dat naar het scherm brengt, is volstrekt eigentijds, intiem en persoonlijk. De serie durft vragen te stellen over seks en persoonlijke grenzen in een wereld waarin al die grenzen vervaagd lijken. Misschien nog het meest verrassend: het slimme script en het energieke acteren zorgen ervoor dat de toon licht blijft terwijl het verhaal grote indruk maakt. Extra bonus: de fantastische soundtrack die dat indrukwekkende verhaal op precies de juiste momenten optilt en meevoert.

Deze serie met de aanvankelijk wat curieuze titel I May Destroy You is op de eerste plaats het persoonlijke verhaal van Michaela Coel omdat ze zelf heeft meegemaakt wat haar hoofdpersonage Arabella overkomt. Na een lange nacht feesten zien we Arabella thuiskomen. Niks aan de hand denk je, al strompelde ze zowat op haar knieën de deur uit van de hippe Londense bar waar ze met haar vrienden was. Stomdronken, leek het, en gedronken had ze zeker. Maar dan schiet er voor het eerst het beeld door haar hoofd van een man die, nou ja, op haar in staat te beuken. Is het haar fantasie? Heeft ze door de alcohol iets gemist?

Iemand heeft iets in haar drankje gedaan

Arabella – twintiger, sociale-media-hit, worstelend met haar tweede roman, een sterke, zelfverzekerde vrouw – blijkt verkracht. Iemand heeft iets in haar drankje gedaan. Maar hoe en waar zal haar nog lang niet duidelijk worden.

De serie is geen whodunnit, en de laatste van de twaalf afleveringen van elk een half uur benadrukt dat op een slimme manier. In de elf afleveringen daarvoor, volgen we Arabella en haar vrienden Terry en Kwame in hun dagelijks leven. Arabella die zich beetje bij beetje iets herinnert van die avond, maar vooral bezig is met haar boek af krijgen en uitgaan. Terry die een klus als actrice probeert te vinden en Kwame die een lieve man probeert te vinden, ook al weet hij dat zelf nog niet: hij denkt dat alles om seks draait.

Maar die beschrijving doet nog geen recht aan wat de serie zo goed maakt. En dat is de manier waarop die met persoonlijke grenzen omgaat. Arabella die over haar eigen grenzen gaat door aanvankelijk niet op haar drankje te letten als ze uitgaat en door later te onderdrukken wat haar is overkomen. En bijna zichzelf vernietigt door het monster steeds terug onder haar bed te duwen. Terry die haar vriendin op een cruciaal moment in de steek laat. Kwame die tijdens een van z’n Grindr-dates iets ernstigs overkomt maar later bij een andere man zelf ook weer over grenzen heen gaat. Nergens gaat de serie een moeilijk moment uit de weg en is er respect voor alle personages, door ze de tijd en de ruimte te geven. Ook al hebben die personages niet altijd respect voor elkaar.

Vanaf 2 september bij Ziggo.

Lees ook:

‘Donna Rotunno, de advocate van Weinstein, doet gewoon haar werk’

Een jury in New York buigt zich momenteel over de vraag of Harvey Weinstein schuldig is aan verkrachting. Zijn advocaat Donna Rotunno maakte de tongen los met haar stevige verdedigingsstrategie. Volgens de Nederlandse strafpleiter Ivonne Leenhouwers heeft ze juridisch gezien haar werk gedaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden