De SerieI Know This Much Is True

‘I Know This Much Is True’ is een felrealistisch portret met een snufje melodrama

Mark Ruffalo in zijn dubbelrol als de tweelingbroers Dominick en Thomas. Beeld
Mark Ruffalo in zijn dubbelrol als de tweelingbroers Dominick en Thomas.

Mark Ruffalo speelt een formidabele dubbelrol in een familiedrama dat allengs bijbelse proporties krijgt

De tegenslagen in het leven van een huisschilder in een kleine stad in Connecticut nemen zulke absurde vormen aan, dat je bijna gaat geloven in een familievloek. In de Amerikaanse serie ‘I Know This Much Is True’ valt Dominick Birdsey, fantastisch gespeeld door Mark Ruffalo, van het ene in het andere drama. Toch blijf je hem op de voet volgen.

Het begint met zijn tweelingbroer Thomas die eveneens wordt gespeeld door Ruffalo, maar dan een kilo of vijftien zwaarder. Thomas lijdt aan paranoïde schizofrenie. Als hij op een dag zijn hand afhakt, als reactie op de Eerste Golfoorlog, wordt hij opgesloten in een psychiatrische gevangenis. Volgens Dominick is het een grote fout, en terwijl hij hemel en aarde beweegt om zijn broer vrij te krijgen, openbaart zich een familietragedie van bijbelse allure.

Dominick gaat gebukt onder een hartverscheurende scheiding. De details daarvan worden gaandeweg duidelijk. Ook verliest Dominick zijn moeder, waarna hij moet dealen met zijn stiefvader die hij haat. Zijn biologische vader kent hij niet, en ook dat zit hem dwars. Vol overgave stort hij zich op de zorg voor zijn broer, maar is dat geen excuus om andere verantwoordelijkheden te ontlopen?

Speuren naar het hoe en waarom

Hollywoodregisseur Derek Cianfrance, die met de serie debuteert op HBO, verstaat de kunst om een felrealistisch portret te tekenen van de Amerikaanse arbeidersklasse. Hij voegt daar het nodige melodrama aan toe, en dat levert een bijzondere mix op. Terwijl de setting en het spel naturalistisch zijn, worden maatschappelijke problemen – en dit is typisch voor het melodrama – teruggebracht tot het emotionele probleem van een individu. Tien jaar geleden liet Cianfrance iets soortgelijks zien in zijn doorbraak ‘Blue Valentine’ waarin Ryan Gosling en Michelle Williams als klusjesman en verpleegster een droompaar vormden. Het was een pijnlijk verhaal over een grote romantische liefde en de smeulende resten die er na een paar jaar nog van over waren. Als een detective liet Cianfrance ons speuren naar het hoe en waarom.

In I Know This Much Is True, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Wally Lamb uit 1998, keren we via flashbacks terug naar de kinder- en studentenjaren van de tweeling. We zien wat het betekent om met een schizofrene broer op te groeien. De zorg die nooit ophoudt en die in hoge mate het doen en laten van Dominick bepaalt. De zesdelige serie voegt daar nog iets aan toe: je kunt je afvragen of zijn broer niet zijn alter ego is. De dubbelrol van Ruffalo versterkt dit gevoel: als hij naar zijn broer kijkt, ziet hij ook zichzelf.

Licht in de duisternis

De vraag is of de memoires van zijn grootvader, een Siciliaanse immigrant in Amerika, een antwoord zullen bieden op de vragen die Dominick heeft. Maar ook met de vertaalster van het manuscript, vertolkt door de heerlijke Juliette Lewis, loopt het goed mis. En juist als je denkt dat de ellende het kookpunt heeft bereikt, valt de huisschilder van een bouwvallig balkon. Slapeloze nachten putten hem verder uit. Grote hoeveelheden drank en tabak doen de rest.

Je houdt het bijna niet meer voor mogelijk, maar op de bank bij de psychiater (zoals alle vrouwelijke bijrollen in de serie fantastisch gespeeld door Archie Panjabi) komt er dan eindelijk wat meer licht in de duisternis. Misschien is Dominick in staat om zijn angsten onder ogen te zien. Misschien lukt het hem om te accepteren en te vergeven. Misschien is het wel voldoende om een keer te zeggen dat hij het niet zo goed weet.

‘I Know This Much Is True’ is te zien op HBO/Ziggo Movies & Series XL.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden