FotografieOp zoek naar hoop

Hupsje doen brengt Martijn en zijn gezin geluk

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt
Johan van Heerde

Ieder gezin heeft zo zijn eigen vocabulaire, is de ­inschatting van Martijn van de Griendt. Koosnaampjes of andere stopwoordjes. Bij de fotograaf thuis is dat ‘hupsje doen’. Hij vertelt dat zijn vriendin ontzettend positief is ingesteld. “Als ik even niet vrolijk ben, ­gewoon zoals iedereen dat weleens niet is, dan zegt zij altijd ‘hupsje doen’. Mijn dochtertje is nog geen twee, maar ze kent de tekst en het ritueel al. Als er ‘hupsje doen’ wordt gezegd, dan vindt ze het leuk om met z’n drieën te gaan springen.”

Voor Van de Griendt staat ‘hupsje doen’ symbool voor hoop en geluk. Omdat het hem doet denken aan zijn gezin. “We zitten in de ellende van de coronacrisis, maar samen met hen maakt het allemaal geen reet uit. We hebben genoeg aan elkaar. Zoals die ochtend in Bergen aan Zee in het hotel; ik zette het op de foto.”

De fotograaf liep al langer rond met het idee om zijn rechterpols te tatoeëren. Op zijn linker staat al een ­kindertekening. Toen het verzoek kwam ‘hoop’ in beeld te vatten, kwam het idee in een stroomversnelling. “Achteraf was ik net op tijd”, vertelt Van de Griendt. “Een paar dagen later kwam de nieuwe lockdown en moesten ook tatoeëerders de deuren sluiten.”

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt
Martijn van de Griendt

 Beeld Eva Roefs
Martijn van de GriendtBeeld Eva Roefs

Martijn van de Griendt (50) is documentairefotograaf en filmmaker uit Haarlem. Hij werkt voornamelijk aan zijn eigen, langlopende projecten die hij meestal in boekvorm presenteert. Afgelopen januari eindigde zijn grote solotentoonstelling in het Rijksmuseum. Van de Griendt is voornamelijk bekend als fotograaf van jongeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden