Serie

‘Huge in France’ neemt de Franse arrogantie en het narcisme van Hollywood opgewekt onder de loep

Gad Elmaleh (links) als Gad en Brian Kurihara als zijn assistent. Beeld RV

Aan de hand van een Franse komiek die in de VS onbekend is laat ‘Huge in France’ het narcisme van Hollywood en de Franse arrogantie zien.

Overal waar hij binnenstapt introduceert hij zichzelf met het simpele, tikje hautaine ‘c’est Gad’. Maar niemand weet wie Gad is. Ja, in Frankrijk. Daar is hij groot, huge zelfs. In de Verenigde Staten heeft nog nooit iemand van Gad gehoord.

Op het vliegveld van Los Angeles zoekt de Franse komiek de vip-rij. Op zijn mobiel laat hij een filmpje zien waarop Gad in uitverkochte zalen voor een uitgelaten Frans publiek grappen maakt. De douanier is niet onder de indruk. Sterker, hij haalt er gealarmeerd een collega bij.

Tienerzoon

‘Huge in France’ is een geestige serie over een Fransman die overzees van de ene verbazing in de andere frustratie valt. Toch doet hij zijn best om te aarden. In Los Angeles woont Gads ex met hun tienerzoon. En deze Luca wil hij beter leren kennen. Lastig, want de bloed­ernstige puber zit absoluut niet te wachten op zijn afwezige vader. En trouwens, hij heet tegenwoordig Luke.

De Marokkaans-Canadese cabaretier-acteur Gad Elmaleh is het creatieve brein achter deze scherp geschreven serie die Franse arrogantie en het narcisme van Hollywood opgewekt onder de loep neemt. Elmaleh slaagt er niet alleen perfect in makkelijke valkuilen en cliché’s rond cultuurbotsingen te omzeilen, hij creëert een heel eigen, goedmoedig universum rond stuk voor stuk intens ijdele mensen met warm kloppende hartjes.

Op het vliegveld wordt Gad opgewacht door wat hij hoopte dat een serviele, stijlvolle persoonlijk assistant zou zijn. Maar Brian Kurihara is een even creatieve als hartveroverende kletsmajoor in een krakkemikkige auto, die weet dat je in Hollywood niet zo maar op een vrouw in bikini kunt afstappen zonder in problemen te raken, en als een geboren diplomaat bemiddelt tussen Gad en de zonovergoten Californiërs. Brian groeit uit tot een geweldig grappige sidekick.

Op het oog is Gads grootste obstakel de stiefvader van Luke, een gespierde, getapte gast met verholen acteerambities, die zich in de modellencarrière van zijn aangenomen zoon heeft vastgebeten. Maar het loopt allemaal anders.

Jerry Seinfeld

Het knappe van de serie is dat de personages, zo oppervlakkig als ze in eerste instantie lijken, binnen de kortste keren uitgroeien tot echte mensen met gelaagde karakters. Via hen verbaast Elmaleh zich luchtig over ogenschijnlijk kleine, maar betekenisvolle cultuurverschillen tussen Frankrijk en de VS. Borstimplantaten voor jongens, eindeloze grappen over piemels, de obsessie met sportschool-schoonheid, lopend koffie drinken: Gad kan er met zijn Franse pet niet bij. Tegelijkertijd veroorzaakt hij grote verwarring door zichzelf te afficheren als de ‘Seinfeld van Frankrijk’; tegenover komiek Jerry Seinfeld zelve in een leuke gastrol levert dat een heerlijk chaotisch gesprek op dat met elk woord pijnlijker wordt voor de betrokkenen.

Geholpen door een rustige montage, uitstekende medespelers en jazzy muziekjes put Elmaleh slim uit autobiografisch materiaal om zich te verwonderen over de betrekkelijkheid van succes, de Amerikaanse desinteresse voor alles buitenlands en de Franse wens om overal een filosofische draai aan te geven. Het levert een – met acht episodes veel te korte ­– serie op die je aan één stuk laat gniffelen.

‘Huge in France’ is te zien op Netflix.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden