Recensie

Huang Yi probeert met zijn dans de wereld een fijnere plek te maken

Under the Horizon Beeld Nederlands Kamerkoor
Under the HorizonBeeld Nederlands Kamerkoor

DANS
Under the Horizon
Huang Yi & Nederlands Kamerkoor
★★★☆☆

Frederike Berntsen

De wereld staat in brand. In de voorstelling 'Under the Horizon' streeft de Taiwanese danser en choreograaf Huang Yi ernaar het publiek nog bewuster te maken van de problemen waar de mensheid voor staat. Hij reikt iets aan, een performance, waarmee hij op zijn manier van onze planeet een ietsje fijnere plek hoopt te maken.

Yi regisseert een wonderschoon spel met lichamen en hun schaduwen, in samenwerking met de audiovisuele kunstenaar Ryoichi Kurokawa en het Nederlands Kamerkoor. De droom je te kunnen herenigen met degenen die je hebt verloren, verbeeldt hij in een trage dans op de grens van het nu en het hiernamaals. Schaduwen worden omarmd, komen heel dichtbij, lossen op in het niets.

Bekijk hieronder de trailer van de voorstelling.

Schaduwen

Op het podium ligt een danser, in dezelfde houding als waarin het Syrische jongetje Alan Kurdi op een Turks strand aanspoelde. Op een later moment in de voorstelling staat een van de dansers te kijken naar explosies op het achterdoek en naar een stad in puin, terwijl hij met rode lichtstralen beschoten wordt. Yi haalt de realiteit het theater binnen.

De zangers van het Nederlands Kamerkoor zijn getuige van de scènes, ook hún schaduwen zijn te zien, misschien verbeelden ze wel vluchtelingen. Ze zingen muziek van onder anderen Eric Whitacre, David Lang en Pärt Uusberg. Hun aanwezigheid, nu eens verspreid over het toneel, dan weer aan de zijlijn, is statisch van aard. De keuze voor minimal music sluit daarop aan. Met hun stemmen versterken de vocalisten het visuele van de gloednieuwe creatie die zijn première beleefde in de Utrechtse Stadsschouwburg.

En toch, ondanks de samenkomst van zoveel kwaliteit in 'Under the Horizon', dwingen slechts de losse elementen bewondering af. Een performance kan de realiteit ademen, maar dat beeld zou idealiter moeten ontstaan uit de sfeer. Verwijzing naar de werkelijkheid verzwakt de impact van de realiteit. Een kunstenaar is kunstenaar omdat hij in staat is om in zijn eigen taal de toeschouwer te betoveren en uit te nodigen tot reflectie en bewustzijn.

Lees meer theaterrecensies op trouw.nl/theaterrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden