FotografieOp zoek naar hoop

Hopen op gerechtigheid voor alle Syrische slachtoffers

Het verzetsmonument in Utrecht.  Beeld Fouad Hallak
Het verzetsmonument in Utrecht.Beeld Fouad Hallak
Johan van Heerde

Als Fouad Hallak een wens mag doen, dan hoopt hij dat er snel een einde komt aan de oorlog in Syrië. Dat er gerechtigheid komt voor alle Syrische slachtoffers, en niet te vergeten de mensen die hun ziel hebben opgeofferd voor een betere toekomst van Syrië.

In 2016 vluchtte Hallak, fotograaf en ­verpleegkundige, uit Syrië door Europa naar Nederland. Hier werd hij opgevangen in Utrecht, dat hij nu zijn woonplaats noemt.

In zijn stad, op het Domplein, staat het verzetsmonument. Een 6 meter hoog beeld van een vrouw met een fakkel, ter ere van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar maakte Hallak de foto van de man, het jongetje en de Syrische vlag tijdens een stil protest. “Het was een spontane foto, maar ik put er hoop uit”, zegt Fouad. “Ik zie in die foto dat er met een nieuwe generatie ook een toekomst is voor Syrië. Zij zal het land weer opbouwen.” De tekst onder het monument raakt Fouad. Hij kent de woorden.

‘Gedenk uw dooden die den goeden strijd
gestreden hebben in gerechtigheid.
Draagt voort hun vlam, zij zijn gebleven,
maar in dien gloed wordt ons nieuw leven.’

Zelfportret Beeld Fouad Hallak
ZelfportretBeeld Fouad Hallak

Fouad Hallak (31) is verpleegkundige, fotograaf en activist. Hij doet veel vrijwilligerswerk, maakt een fotoboek met mensen die ongedocumenteerd zijn en geeft workshops rond fotografie in het asielzoekerscentrum. Begin dit jaar liep Hallak stage bij Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden