MooiTruien

Hoodie of ambachtelijk breisel: wat dragen we op warmetruiendag?

Truien van het luxe modehuis Zegna. Beeld
Truien van het luxe modehuis Zegna.

Vrijdag is het warmetruiendag. Els de Baan zocht naar inspirerende truientrends.

Els de Baan

De verwarming lager zetten en een warme trui aan: je kunt het elke dag doen, maar op vrijdag 11 februari heet het met nadruk ­warmetruiendag te zijn. Als heel Nederland die dag het huis 1 graad minder warm stookt, besparen we volgens de organisatoren maar liefst 6,3 miljoen kilo CO2.

De warmetruiendag is in 2005 bedacht om de verjaardag van het Kyotoprotocol te vieren en de wereld te ­herinneren aan de afspraken die zijn gemaakt om de ­uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te verminderen. Meer landen doen mee. In Canada heet het Warm ­Sweaterday en in België dikketruiendag.

Comfortabele ­capuchon-sweaters

Welk type trui dragen we het liefst in ons (niet meer zo heel koude) kikkerland? Het zal niet verbazen, maar hoodies zijn al jaren koplopers in het winkelaanbod. We hullen ons graag in deze onopvallende, comfortabele ­capuchon-sweaters. Eventueel voorzien van een nietszeggende tekst op de borst zoals ‘Smile’, ‘Casual’ of ‘NY’. Voor tienermeisjes die net tussen kinder- en vrouwenmaten vallen is er zelfs nauwelijks iets anders te krijgen.

Tegelijk komen gebreide truien steeds meer in de ­belangstelling. Dat heeft zeker te maken met de groeiende interesse voor ambachtelijke, zelfgemaakte breisels. En het kledingsegment dat zich internationaal ­bezighoudt met vormen van hergebruik wint eveneens terrein. Ook recycle-modemerken van Hollandse bodem doen goede zaken. Zo profileert het label Loop.a life zich in paginagrote advertenties met circulaire knitwear. Van de fijngestampte vezels van lokaal ingezamelde afgedankte truien worden nieuwe garens voor truien en vesten gemaakt (89-169 euro).

Links: Hul le Kes (Allude). Rechts: Iceberg. Beeld
Links: Hul le Kes (Allude). Rechts: Iceberg.

Niks mis mee, maar waarom zien die er zo standaard en saai uit? Minder eentonig zijn de items van Hul le Kes (Sjaak Hullekes) die, in samenwerking met kasjmiermerk Allude, restanten wollen garens met natuurlijke kleurstoffen verft. Dat levert geen spectaculaire breisels op en van fletse, vlekkerige items moet je houden. En je moet er de beurs voor trekken (259-545 euro). Maar dan heb je wel een uniek wollen kledingstuk.

Aantrekkelijke kabeltruien

Juist met breisels zijn volop aantrekkelijke variaties te bedenken. Grote confectieketens zoals H&M en C&A en het kleinere La Bana bewijzen dat er aantrekkelijke kabeltruien en vesten met een fris honingraatmotief voor portemonneevriendelijke bedragen te produceren zijn. Die zijn dan ook gemaakt van polyester of katoenmixen; niet van dure wol.

Voor opmerkelijk breiwerk van wol moet je dus bij het hogere marktsegment zijn. Of bij de zelfmaak-­hobbyist.

De hobbybreier kan trouwens veel inspiratie opdoen bij modeontwerpers. Confectiemerken snaaien ongegeneerd uit hun catwalkvoorstellen en ook de handige liefhebber kan zo’n voorbeeld wellicht navolgen.

Creatief-met-trui-onderzoeken

Ideeën zijn op te doen bij collecties van vorige seizoenen of huidige presentaties, dat luistert niet zo nauw. Want bij de creatief-met-trui-onderzoeken van ontwerpers staan al een tijdje geen ingenieuze breisels, speelse strepen of spectaculaire motieven (denk type kersttrui) centraal. Juist de standaard trui-vorm gaat op de schop.

Makkelijk imiteerbare modellen, die we zeker volgende winter in de winkels terug zullen vinden, zijn de items van het Japanse label Sacai. Dat experimenteert naar hartenlust met wijde, scheve truien en combineert ogenschijnlijk twee truien tot één nieuw model.

Ook het Italiaanse luxemerk Iceberg combineert ­elementen. Doorgestikte fleecepanden met dikke, grof gebreide mouwen vormen samen een vlot vest.

Het Japanse label Sacai combineert twee truien tot één nieuw model. Beeld
Het Japanse label Sacai combineert twee truien tot één nieuw model.

Verknipt hanenpotendessin

Voor mannen zijn er verrassende trui-inspiraties te ontdekken bij het aloude luxe modehuis Zegna. Het ­bejaarde label is druk doende om zijn belegen imago om te buigen en noemde de wintercollectie ‘The (Re)Set’. Een oversized wollen coltrui met een speelse overslag en eentje met een uit de kluiten gewassen verknipt hanenpotendessin zijn daarvan alvast sterke voorlopers.

Die leukerds zijn nog niet traceerbaar in winkels of webshops, daar overheersen dertien-in-het-dozijn truien, maar wel op catwalksites. De gevorderde breifanaat weet er waarschijnlijk wel raad mee.

Catwalkdesigners bieden ook eenvoudigere doe-het-zelf-oplossingen. Meerdere ontwerpers introduceerden al een simpel wijd ponchomodel dat man en vrouw óver trui of jas kunnen dragen (Dawei). Of ze ­drapeerden een veel te grote trui als een sjaal om de hals waardoor het hele bovenlijf wordt bedekt. Ook gezien: een oversized trui wordt meer aansluitend gemaakt door een grote ring door het overtollige materiaal te slaan (Kimhekim).

De catwalksites wemelen dus van de ideeën om ­up-to-date voor de dag te komen tijdens de warmetruiendag. En daarna natuurlijk, want veel van die modellen zijn nog niet verkrijgbaar.

Info: warmetruiendag.nl (met gratis zelfbreipatroon en instructievideo).
Voor Catwalk inspiratie: vogue.com/fashion-shows, tag-walk.com, firstview.com

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden