Review

Honderd historische keerpunten voor anglofielen toegelicht

Corrie van den Berg (Ned. eindredactie): Wanneer, waar, waarom & hoe het gebeurde. Reader's Digest, Amsterdam; geb., royaal geïll., groot formaat, 448 blz. - ¿ 89,90.

JAAP DE BERG

Britten hebben het, onder toezicht van o. a. de historicus Asa Briggs, uitgevoerd en een Nederlandse redactie heeft in de vertaling hier en daar een vaderlands accentje gelegd. Zijn Britse herkomst verraadt het boek herhaaldelijk. Ze blijkt zowel uit de keuze van de - vele - illustraties als uit de selectie van de onderwerpen.

Tegenover vier pagina's over de verzelfstandiging van India en Pakistan staat één regel over die van Indonesië. De executie van Karel I vormt het uitgangspunt van een heel hoofdstuk, maar over de Duitse historie van vóór 1914 verneemt men vrijwel niets. Enzovoorts.

Ook wie een zekere overaccentuering van de Britse historie voor lief neemt of zelfs verwelkomt, zal zich trouwens zo nu en dan over de stofkeuze verwonderen. Zo wordt, in het toch niet zuinig bemeten gedeelte over de 20e eeuw, naar de Holocaust nauwelijks verwezen. Niettemin: de lezer die zijn oordeel liever laat bepalen door wat de Britten en hun Nederlandse hulpkrachten allemaal wèl behandelen, zal met genoegen vaststellen dat ze een lange reeks diepte- en hoogtepunten uit de geschiedenis van de mensheid niet alleen bevattelijk beschrijven, maar ook van enige context voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden