Review

Holmes in de rol van actieheld

Regie: Guy Ritchie. Met Robert Downey jr, Jude Law, Rachel McAdams. In 99 bioscopen.

Wat weten we nog van Sherlock Holmes? Einde 19e eeuw door de Britse schrijver Arthur Conan Doyle vereeuwigd in 4 romans en 56 verhalen, en sindsdien honderden malen vertolkt door tal van Britten. Detective Sherlock Holmes kenmerkt zich door zijn pijp, zijn lorgnet, plus dat malle petje met oorkleppen of een hoge hoed.

Hoewel hij met wandelstok of vuist heus wel eens een goed gemikte klap verkoopt, ligt zijn kracht meer in het van de grond geraapte onnozele dingetje waar dan grote betekenis aan moet worden gehecht. Een beetje zoals bij Columbo later, maar Holmes brengt het met meer poeha. Plus: Holmes heeft een vriend, een ’roommate’ met wie hij zijn appartement aan Baker Street in Londen deelt. Deze Dr. Watson is wat braver en slomer dan de arrogante Holmes maar altijd bereid een proefballonnetje met hem op te blazen.

Al met al is de excentrieke negentiende-eeuwer niet direct het type wat je verwacht van de Engelse regisseur Guy Ritchie, die naam maakte als regisseur van onbehouwen mannenfilms als ’Lock, stock and two smoking barrels’ en ’Snatch’; en die de ex-man is van Madonna (die oveigens direct na hun huwelijk wel een oer-Britse periode doormaakte waarin zij zich hulde in ruit en tweed, dus het zat er toen bij hem al wel al een beetje in, maar dit terzijde).

Ritchie probeert de legende naar zich toe te trekken door Holmes vooral na te laten denken over de vraag hoe hij een boef het beste neer kan leggen. Niet alleen vecht Sherlock zo heel wat af in deze nieuwste Holmes-verfilming (zelfs in fightclub-achtige setting, half bloot in een ring), maar ieder gevecht zien we ook nog eens twee keer. De eerste keer in slow-motion als Holmes in gedachten het lichaam van de tegenstander peilt op de beste klappen, en dan nog een keer in vliegende vaart als hij die theorie in praktijk brengt.

Het is even wennen, actieheld Holmes. Zoals ook de Butch Cassidy en de Sundance Kid-achtige innig kibbelige verhouding tussen Holmes en Dr. Watson even wennen is. Met de retro-look zit het wel snor, de lorgnet is ingewisseld voor een zonnebril en het petje voor een gleufhoed. Londen oogt zwierig vol ijzer, fluweel en machines, Robert Downey Jr weet redelijk soepeltjes behendig, scherpzinnig, en vreemd tegelijk te zijn. Alleen met ’good looks’, een scheutje Dan Brown mystiek en een ’femme fatale’ (Rachel Mc Adams) ben je er nog niet. Van nadenken heeft Ritchie minder kaas gegeten. Druk met al dat uitgekiende vechten en schmierend kiften heeft hij het ’waarom’ geheel uit het oog verloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden