Review

'Hollandse docu's missen urgentie'

Klassieke Nederlandse documentaires uit de bloeiperiode 1945-1965, de favoriete toptien van de Oostenrijkse documentairemaker Ulrich Seidl die tevens zijn nieuwste film presenteert, en een urenlang gesprek tussen filmmaker Oliver Stone en de Cubaanse dictator Fidel Castro. Het programma van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) belooft weer zeer uiteenlopend te worden.

Nederland is binnen de competitieprogramma's vertegenwoordigd met ondermeer Heddy Honigmanns nieuwe film 'Dame la Mano', Ineke Smits' 'Putin's Mama' en een animatiedocumentaire van Gerrit van Dijk getiteld 'The Last Words of Dutch Schultz'. Toch merkt algemeen directeur Ally Derks op dat de kwaliteit van Nederlandse documentaires de afgelopen twee jaar achterblijft bij internationale producties. Ze mist urgentie. ,,De wereld staat in brand maar ik zie het niet in Nederlandse documentaires. Migratie, terrorisme en de positie van de islam zijn onderwerpen die overal ter wereld actueel zijn, maar Nederlanders wagen zich niet aan de grote problematiek. Ik vind dat ze zich te veel bezighouden met navelstaarderij. Waar blijft de grote documentaire over het fortuynisme of de zogeheten kut-Marokkanen? Ik vind het jammer.''

Voor urgentie moeten we volgens Derks naar het buitenland. Zoals Israël, waar de film 'Check Point' werd gemaakt, over de dagelijkse praktijk bij de controleposten in de bezette Palestijnse gebieden. Of Amerika. Derks: ,,Niet sinds de Vietnam-oorlog worden er in de Verenigde Staten zoveel kritische documentaires gemaakt over de huidige regering en de positie van het land in de wereld.'' Het festival wijdt er onder de noemer USA Today een speciaal programma aan. Daarin is onder meer 'The Corporation' te zien, een film die de machtige positie die bedrijven binnen een kapitalistische maatschappij innemen, onder de loep neemt. In de documentaire serie 'The New Americans' volgen drie filmmakers (onder wie Steve James die vorig jaar werd bekroond voor 'Stevie') nieuwe immigranten in het land van de onbegrensde mogelijkheden. In Amsterdam zullen tussen 20 en 30 november zo'n 230 films te zien zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden