Holland Festival in teken van sereniteit en angstige onrust

Het 62ste Holland Festival, dat dit jaar van 4 tot en met 28 juni zal plaatsvinden, staat in het teken van Serenity & Anxiety. Sinds de komst van festivaldirecteur Pierre Audi, die gisteren zijn vijfde festival presenteerde, wordt het Holland Festival opgehangen aan steeds twee contrastrijke en ’grote’ begrippen. Dit keer dus sereniteit en bezorgdheid.

Van onze redactie kunst

„Bezorgdheid of angst kan getemperd worden door hoop”, zei Audi in zijn openingstoespraak, „en hoop kan gevoed worden door artisticiteit. Door een artistiek bouwwerk op te richten voor hoop streven we naar sereniteit. Kunst kan een crisis niet verhelpen, maar kan ons er wel doorheen helpen.”

Audi zei verder dat hij sinds het vorige festival het gevoel had dat de nieuwe formule van het Holland Festival bij publiek en pers goed was aangekomen. Hij sprak de hoop uit dat de huidige economische crisis die trend niet zou verstoren, dan wel vertragen.

Het Holland Festival 2009 wordt op 4 juni geopend met de dansvoorstelling ’Three solos and a duet’ van het Barisjnikov Arts Center. De beroemde danser Michail Barisjnikov („We nodigen elk jaar een diva uit”, zei Audi) zal in het programma zelf een duet van Mats Ek dansen met ballerina Ana Laguna. Volgens Audi zijn de begrippen ’bekwaamheid, charisma en poëzie’ van toepassing op deze dansvoorstelling, die plaats zal vinden in de nieuwe Rabozaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Veel regisseurs met een eigen signatuur komen met spraakmakende voorstellingen naar Amsterdam. Voor het eerst zal hier werk van Christoph Schlingensief te zien zijn. In ’Eine Kirche der Angst vor dem Fremden in mir’ verwerkt hij zijn doodsangst nadat er longkanker bij hem geconstateerd werd. Johan Simons komt met ’Hiob’ door de Münchner Kammerspiele en van Martin Kusej gaat ’Woyzeck’ door het Bayerisches Staatsschauspiel.

Voor het eerst in jaren komt het Festival met een eigen productie rond het complete oeuvre van componist Edgar Varèse; een project dat tien jaar terug al bedacht werd. Na Osvaldo Golijov vorig jaar is er nu extra aandacht voor de Franse componist Pascal Dusapin. Ook zal Louis Andriessens 70ste verjaardag uitgebreid worden gevierd.

Opvallend is verder het optreden van Antony and the Johnsons samen met het Metropole Orkest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden