Hogere snelheid brengt gezondheid in gevaar
Sinds auto's er 100 in plaats van 80 km per uur mogen rijden is de stijging van de uitstoot van stikstofdioxide op de A13 bij de Rotterdamse wijk Overschie 2,5 keer zo hoog als was voorzien in de berekeningen van verkeersminister Schultz. Dat blijkt uit metingen van de DCMR (Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond).
Rechtszaak
De gemeente Rotterdam, bewonersgroepen en Milieudefensie vinden dat het ministerie met het verhogen van de maximum snelheid, op 1 juli vorig jaar, te weinig rekening heeft gehouden met de gezondheid van omwonenden. Morgen dient in Rotterdam een rechtszaak waarin ze eisen dat de snelheid weer omlaag gaat naar 80 km.
Door de hogere uitstoot van uitlaatgassen en roetdeeltjes daalt de levensverwachting van 8.500 inwoners van Overschie met 20 dagen, concluderen de onderzoekers van de DCMR. De tijdwinst door de hogere snelheid over een afstand van drie kilometer bedraagt 27 seconden. "De mensen die het dichtst bij de weg wonen, betalen daarvoor de prijs met een verhoogde kans op longemfyseem, kanker of beroertes", zegt Ivo Stumpe, campagneleider verkeer bij Milieudefensie.
Boven verwachting
Volgens hem laten de metingen van de DCMR zien dat de berekeningen waarop minister Schultz van Haegen (VVD, infrastructuur en milieu) baseert dat de luchtkwaliteit binnen de normen blijft, niet kloppen. Schultz gaat er weliswaar van uit dat de hogere snelheid voor iets meer vervuiling zorgt, maar die toename zou lager zijn dan de verwachtte afname van vervuiling dankzij schonere auto's.
En dat is niet waar, concluderen de onderzoekers van de Rijnmondse milieudienst. Het meetstation van de DCMR in Overschie staat tussen de huizen naast de A13. Op alle andere meetstations in Rotterdam nam de concentratie stikstofdioxide het afgelopen jaar af, maar hier nam hij flink boven verwachting toe.
Bewoners in omgeving snelweg
Hoewel de metingen zich beperken tot de A13 bij Overschie durft Stumpe de stelling aan dat een verhoging van de maximum snelheid ook elders schadelijk is voor de volksgezondheid. "Nieuwe auto's zijn in de praktijk minder schoon dan uit de testen naar voren komt en de verjonging van het wagenpark valt tegen want we kopen minder nieuwe auto's. En dan hebben we nog geluk dat het verkeer niet is gegroeid. Als straks de economie aantrekt neemt ook de milieubelasting toe."
Het college van b en w van Rotterdam meent dat duidelijk is aangetoond dat de luchtkwaliteit in Overschie verslechtert. "We zien nadelige gevolgen van de snelheidsverhoging voor het leefklimaat in het algemeen en in het bijzonder voor de gezondheid van bewoners in de directe omgeving van de A13", aldus wethouder Jeannette Baljeu.
Bijzonder schadelijk
Minister Schultz houdt vast aan haar berekeningen omdat ze in 2015 moet voldoen aan de grenswaarden voor stikstofdioxide die zijn vastgelegd in de Wet Milieubeheer. Daarvoor zijn prognoses nodig, het RIVM verzorgt de metingen achteraf.
De uitstoot van fijnstof blijft ook na de snelheidsverhoging onder de normen uit 2011, aldus de minister in juni vorig jaar in de beantwoording van reacties van bewoners op het voorgenomen verkeersbesluit. Daar valt nog wel wat op af te dingen, vindt Milieudefensie. Onder fijnstof valt behalve relatief onschadelijke deeltjes als zeezout en stuifmeel ook roet, en de uitstoot van roet neemt toe als auto's harder gaan rijden. Maar roet wordt niet apart gemeten. "Toen de normen voor fijnstof werden vastgesteld wisten we nog heel weinig over roet, maar inmiddels is iedereen het er wel over eens dat dit bijzonder schadelijk is voor de gezondheid", zegt campagneleider verkeer Ivo Stumpe.