MuziekrecensieVon Weber The Clarinet Concertos (Glossa)

Hoeprich zet een nieuwe standaard

null Beeld
Beeld

Klassiek
Eric Hoeprich
Von Weber The Clarinet Concertos (Glossa)
★★★★★

Klarinettist Eric Hoeprich speelt al vanaf de oprichting mee in het Orkest van de 18de Eeuw. Een oudgediende dus, met kennis over zijn instrument als weinig anderen. Bovenal heeft Hoeprich die fantastisch warme, donkere toon, op welke klarinet hij ook speelt.

Op deze cd is dat een door hemzelf gebouwde kopie van een klarinet die zo’n 200 jaar geleden in Berlijn gemaakt werd. Uit de tijd dus dat Carl Maria von Weber zijn beide concerten voor klarinet componeerde. Dit fraai klinkende instrument heeft slechts tien kleppen.

Die tien kleppen zijn op het hoesje kleurrijk vormgegeven, en al die kleuren hoor je ook daadwerkelijk in de fenomenale manier waarop Hoeprich deze heerlijk onbekommerde muziek uit 1811 speelt. Zo’n heerlijke top-Es waarmee het Tweede klarinetconcert opent, is niet alleen spectaculair goed gespeeld, maar Hoeprich zet die toon meteen ook nog eens fantastisch af tegen dezelfde Es, drie octaven lager.

Uiteraard wordt Hoeprich begeleid door zijn eigen Orkest van de 18de Eeuw, hier gedirigeerd door Guy Van Waas, ooit zelf klarinettist in het orkest. Tussen de beide Von Weber-concerten speelt Hoeprich een eendelig concert van Karol Kurpiński, een Poolse tijdgenoot van Von Weber, en de leraar van Chopin. Ook mooi, maar met die Von Webers zet Hoeprich een nieuwe standaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden