Recensie

Hoe zou Amerika er uit zien als de Duitsers en Japanners hadden gewonnen?

Washington onder nazi-bewind. Beeld x

Duitsland en Japan hebben de Tweede Wereldoorlog gewonnen. De alternatieve realiteit in 'The Man in the High Castle' voelt levensecht.

Wat als? Over het antwoord op die vraag is eindeloos te fantaseren. Wat als Columbus halverwege zijn tocht over de oceaan was gezonken? Wat als de indianen buskruit hadden uitgevonden voor de Europeanen dat deden? Wat als Rusland een atoombom op de VS had laten vallen? En wat als ... Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen?

Dat laatste was voor sciencefictionauteur Philip K. Dick inspiratie voor zijn boek 'The Man in the High Castle'. De daarop gebaseerde serie is een van de pronkstukken waarmee streamingdienst Amazon Prime, sinds november ook in Nederland beschikbaar, kijkers wil lokken.

De plot lijkt vrij eenvoudig: Noord-Amerika is in tweeën verdeeld: het westelijke gedeelte is van de Japanners, het grootste oostelijke gedeelte van de Duitsers. De inwoners van Afrika zijn uitgeroeid en het land wordt gebruikt voor land- en akkerbouw, Joden zijn er niet meer. Nazi-kopstukken die in onze wereld allang tot stof zijn vergaan, zijn in dit alternatieve universum springlevend. Reinhard Hey-drich, Josef Mengele, Heinrich Himmler en natuurlijk Adolf Hitler. Hij regeert zijn wereldrijk vanuit Berlijn.

De tekst gaat verder onder de video.

Verzet

Het verhaal speelt zich af in San Francisco en Washington in de jaren zestig. Aan de westkust wonen Juliana en Frank in het door Japanners overheerste Amerika. Amerikanen zijn er tweederangsburgers. In het door de Duitsers overgenomen Washington woont John Smith met zijn gezin. Zijn vrouw Helen is een voorbeeldige huisvrouw zoals we die kennen uit series als 'Mad Men'. Zijn dochter wordt voorbereid op het moederschap, zijn zoon zit bij de Hitlerjugend. Zelf is John een hoge pief in het nazi-apparaat.

Tot zover vrij helder. Neem een persoonlijk drama - twee jonge mensen met een sterke drive om de wereld te veranderen - en je hebt genoeg verhaal om meerdere seizoenen op voort te borduren. Maar het wordt ingewikkeld. Zo nu en dan duiken er filmrollen op, met beelden van een alternatieve werkelijkheid. En dat is ónze werkelijkheid: de bom viel toch op Hiroshima, de Duitsers verloren wel de oorlog. Wie de films produceert is een raadsel. Er zijn er honderden, met verschillende fragmenten en dezelfde titel: The Grasshopper Lies Heavy. Van alle kanten wordt op de rollen gejaagd. De Duitsers verzamelen ze voor Hitler, het verzet verzamelt ze voor The Man in The High Castle.

De tekst gaat verder onder de video.

En dan staat de wereld ook nog op het punt van oorlog, schippert een Japanse minister met zijn loyaliteit en zijn er meerdere dubbelspionnen. Veel om te verteren. Het interessantst zijn dan ook de alledaagse momenten, als je even niet hoeft na te denken welke hoge nazi vermomd als Zweedse zakenman ook alweer fluistert met welke Japanner.

Het beeld van schreeuwende SS'ers, marcherende nazi's, martelende Japanse agenten, dat hebben we vaker in films en series gezien. De echte prestatie van deze serie is dat het de makers gelukt is zo'n realistische wereld te creëren waarin de nazi's gewonnen hebben. Alsof die wereld ook voor ons de echte werkelijkheid had kunnen zijn.

De eerste twee seizoenen van The Man in the High Castle zijn te zien via Amazon Prime.

Lees hier meer afleveringen van De Serie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden