Hoe zit het met de rechten van dieren?

Vrij Nederland besteedt acht pagina's aan de crisis in de dierenindustrie. Varkenspest, gekke-koeienziekte, mond- en klauwzeer-epidemie; ze zullen de vegetarische beweging ten goede komen. Rudie Kagie praatte met vegetariërs die deze crisis niet hebben afgewacht en het vlees al veel eerder hebben afgezworen, onder het motto: geen lijk op je bord. Dirk Boon, hoogleraar dier en recht aan de Utrechtse universiteit, signaleert dat filosofen en ethici nu de vraag stellen of dieren rechten moeten krijgen of niet. Onzin, meent hij als jurist. Dieren hebben in Nederland al lang rechten. Het is gewoon een kwestie van gebruikmaken van de mogelijkheden die de wet biedt. Paul Cliteur, hoogleraar filosofie, verwacht een moreel omslagpunt in het denken over dieren, al kan dat nog wel even duren. Hij pleit voor een 'verklaring van de rechten van lijdende wezens'.

Wilfried van der Bles

HP/De Tijd behandelt een onderzoek van het SCO-Kohnstamm-instituut, waaruit blijkt dat gymnasia worden bevolkt door kinderen die gemotiveerder zijn dan andere scholieren en die relatief vaker ouders hebben die zelf ook hoger onderwijs hebben genoten. Het inkomen van de ouders speelt een mindere rol bij hun schoolkeuze.

Elsevier beschrijft het doorslaande succes van de heao's. Ze leveren snelle, doenerige, gedisciplineerde types af, die in managementbanen terechtkomen met veel mensen onder zich, maar meestal ook met een baas boven zich. De echte top bereiken ze niet. In dit blad eveneens een amusant portret van Walter Etty, de ex-wethouder van Amsterdam, tegenwoordig extern adviseur van allerlei overheden, goed voor 4200 gulden per dag, behept met een IQ van 150 en toch afgestudeerd in helemaal niks. ,,Ik wacht wel op mijn eredoctoraat.'' De Groene Amsterdammer tenslotte interviewde Michel Collon, Belgisch communist, die de stelling aanhangt dat de oorlogen tegen Servië en Irak niet zijn gevoerd om de mensenrechten, maar om economische belangen (doorvoer van olie en gas) veilig te stellen. En Duitsland zou weer ouderwets uit zijn op de hegemonie in Europa. Het land zou daarom bewust zijn afgekoerst op de opdeling van Joegoslavië. Voor alle duidelijkheid: Collon vindt zichzelf geen komplotdenker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden