Annie Ernaux, bij de bookmakers favoriet om de Nobelprijs te winnen.  Beeld Getty
Annie Ernaux, bij de bookmakers favoriet om de Nobelprijs te winnen.Beeld Getty

Gissen en gokken

Hoe voorspelbaar de Nobelprijs voor Literatuur is: Vorig jaar een vrouw? Dan dit jaar niet

Ally Smid

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt toegekend om iemands buitengewone literaire verdienste. Toch kregen nog nooit twee vrouwen achter elkaar de prijs.

Vorig jaar won de bij het grote publiek onbekende Amerikaanse dichteres Louise Glück. Vijf jaar geleden Bob Dylan, voor zijn songteksten. Op wie de Nobelprijs voor Literatuur krijgt, is nooit een peil te trekken. Toch wordt er elk jaar lustig naar gegist en over gegokt.

Vanwege de toekenning aan Glück vorig jaar wordt het dit keer volgens kenners geen Amerikaan, geen dichter en geen vrouw. Ongelofelijk maar waar: nog nooit in de geschiedenis van deze Nobelprijs hebben twee vrouwen na elkaar gewonnen.

Ellen Mattson, een van de leden van de Zweedse Academie die over de prijs beslist, legde op Twitter nog even uit waar het bij deze prijs om gaat: louter om iemands buitengewone literaire verdienste.

Margaret Atwood is een van de favorieten

Nederlandstalige favorieten ontbreken op de lijst van het belangrijkste wedkantoor Ladbrokes. Iemand die veel kans lijkt te maken maar wel een vrouw is, is de Franse Annie Ernaux, met haar bijzondere romans over het gewone, dagelijks leven in Frankrijk. Naast Ernaux zijn er meer vrouwelijke favorieten, zoals de Canadese Anne Carson, de Russische Ljoedmila Oelitskaja en de Frans-Afrikaanse Maryse Condé.

Hoge ogen gooit ook de uiterst populaire Canadese schrijfster Margaret Atwood, bekend van het verfilmde Handmaid’s Tale (Het verhaal van de dienstmaagd). Dinsdagavond was ze te gast in College Tour. Daarin vertelde ze aan presentator Twan Huys dat ze, op haar 81ste, gewoon bezig is met een nieuw boek, een verzameling korte verhalen.

Of het nieuw werk was, wilde Huys nog even weten. Atwood pareerde zijn vraag met een spottend lachje: “Waarom zou ik iets ouds schrijven? Kom op zeg!”

Donderdagmiddag rond 13 uur weten we wie de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt.

Lees ook:

Louise Glück, dichter van de wanhoop en het verwijt, wint Nobelprijs voor de Literatuur

De Amerikaanse dichter en essayist Louise Glück won vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur. Het Nobelcomité roemt haar ‘onmiskenbare poëtische stem die met strenge schoonheid het individuele bestaan universeel wil maken’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden