FilmrecensiePalm Springs

Hoe vier je het eeuwigdurende heden?

We treffen de liefjes drijvend in het zwembad met een biertje in de hand. Beeld
We treffen de liefjes drijvend in het zwembad met een biertje in de hand.Beeld

Palm Springs
Regie: Max Barbakow
Met Andy Samberg en Cristin Milioti
★★★★

Belinda van de Graaf

Wat als er geen verleden en toekomst meer zijn, als er alleen nog maar een eeuwigdurend heden is? De gedachten gaan uit naar het droogkomische Groundhog Day waarin Bill Murray als weerman steeds dezelfde dag beleeft in het winterse Punxsutawney. Groundhog Day is een klassieker in het genre van de tijdlus-film, en daar wordt met Palm Springs nu een amusante nieuwe loot aan toegevoegd. Heel toepasselijk, want ook het leven in lockdown heeft soms iets weg van het eindeloos doormaken van dezelfde dag.

Nyles en Sarah ontmoeten elkaar als gasten op een bruiloft in Palm Springs, een stadje in de Californische woestijn. Alles wijst op een lichtgewicht romcom: de bruid die bij een val haar voortanden breekt, het bruidsmeisje dat een borrel te veel op heeft. Maar als blijkt dat Nyles en Sarah in een tijdlus terecht zijn gekomen, waarin gisteren en morgen niet meer bestaan, en ook de dood niet meer permanent is, krijgt de komedie steeds meer existentiële trekjes.

Melancholische inslag

Hoe zijn ze hierin terecht gekomen? Is eraan te ontsnappen? Of moeten ze er, eenmaal in het voorgeborchte van de hel, juist iets van proberen te maken? Op zeker moment treffen we de liefjes drijvend in het zwembad met een biertje in de hand: zitten ze nog steeds in de tijdlus, zijn ze in het hiernamaals aanbeland, of in een parallel universum? Heel tof hoe de Amerikaanse komiek Andy Samberg die de film ook produceerde en die zijn sporen verdiende bij Saturday Night Live, de romcom zelfs een melancholische inslag weet te geven.

Vanaf 26 maart te zien op Amazon Prime Video

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden