Recensie

Hoe vermoord ik een grote wapenhandelaar in een voor mij onbekende stad?

null Beeld rv
Beeld rv

'De vijand' leest als een gids 'Hoe vermoord ik een wapenhandelaar in een mij onbekende stad?'

Monique de Heer

Karakter Uitgevers adverteert tegenwoordig met 'Meer boek voor mannen'. Het gaat dan vooral om militaire actiethrillers van schrijvers als Jack Coughlin en Vince Flynn. Keiharde, spannende boeken vol stoere kerels: een flink contrast met de stroom aan vrouwenthrillers vol worstelende, niet zelden wat neurotische huisvrouwen. Uitgever De Boekerij heeft met 'De vijand' van Tom Wood ook een echte 'mannenthriller' te pakken. En een goede.

Hoofdpersoon is Victor, een huurmoordenaar. Het kan Victor niet schelen wie hij vermoordt en waarom hij dat doet, tot hij na een raadselachtig incident opgemerkt wordt door de CIA. Victor wordt voor de keuze gesteld: drie moorden plegen voor de CIA of linea recta naar de gevangenis. Het wordt het eerste.

Wood is specialist in martial arts en dat lees je. Schedels kraken, botten breken, maar de gevechten waar Victor zich in stort worden meeslepend beschreven. Wood neemt ook aangenaam de tijd voor beschrijvingen van steden als Sofia, Minsk en Boekarest.

Handleiding

Soms leest 'De Vijand' als een handleiding: hoe vermoord ik een grote wapenhandelaar in een voor mij onbekende stad? En wat als die zich ook nog eens heeft verschanst in een penthouse vol lijfwachten? Om te beginnen moet je het huis binnenkomen. Daarvoor kiest Victor een argeloos stelletje uit. Hij steelt hun sleutels en kopieert die zonder dat ze het doorhebben. Voor de huurmoordenaar een routineklusje. Maar bij de tweede opdracht van de CIA gebeurt iets vreemds. Victor schakelt wat lijfwachten uit, maar dan stormen vier mannen vanuit een belendende kamer naar binnen. Dat blijkt een observatieteam te zijn. Wat deed het daar?

Het doelwit weet te ontsnappen. Als hij daarna ook nog eens de opdracht krijgt een man te vermoorden die hij een paar dagen eerder moest redden, beseft Victor dat er iets goed mis is. Van jager wordt hij prooi. Ver buiten zijn bereik wordt een strategisch spel gespeeld rond grote wapenhandelaren. Victor is een kleine, lastige bijzaak geworden en dan heb je niet zoveel meer aan je gevechtstechnieken.

Het plot van 'De vijand' zit ingenieus in elkaar en het einde is bloedstollend spannend. Zoals het hoort in een mannenthriller komt er maar een enkele vrouw in het boek voor, meestal langbenig en beeldschoon. Maar één prostituee is speciaal voor Victor, en als die wordt bedreigd blijkt de actieheld toch over een gouden hart te beschikken.

Tom Wood
De vijand

Vert. Kees van Weele.
De Boekerij; 432 blz. € 17,50

Lees alle boekrecensies van Trouw op trouw.nl/boekrecensies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden