null Beeld RV
Beeld RV

PodcastDr. Bones

Hoe kon een serieleugenaar zoveel instanties om de tuin leiden?

Pieternel Gruppen

Wat als je nooit meer stopt met liegen? Met deze intrigerende vraag in het achterhoofd duiken de makers van de podcast Dr. Bones in het waargebeurde verhaal van serieleugenaar Peter B.

Deze Peter B. is forensisch patholoog, meester in de rechten, luitenant-kolonel, beveiliger bij Buckingham Palace en tennisser op wereldniveau. Zo doet hij zich althans voor. In werkelijkheid kan Peter B. misschien een aardig balletje slaan maar is van een internationale doorbraak geen sprake. En nog veel schadelijker: Peter B. is helemaal niet opgeleid tot arts of forensisch patholoog.

In 2015 werd B. ontmaskerd toen medewerkers van de GGD waar hij als arts was aangenomen, erachter kwamen dat hij niet niet wist hoe hij de bloeddruk van een patiënt moest meten. Een rechtszaak volgde en in 2019 werd B. tot 21 maanden cel veroordeeld.

Op de rampplek in de Franse Alpen aan het werk gezet

Podcast-makers Hansje van de Beek en Michelle Salomons wilden vooral graag weten hoe Peter B. zonder diploma’s of relevante werkervaring zoveel deuren heeft kunnen openen. Want hij wist niet alleen bij de GGD binnen te komen, maar gaf ook les op de politie-academie en werd door een groot internationaal bedrijf, Kenyon genaamd, zelfs ingehuurd bij de identificatie en repatriëring van lichamen na vliegtuigcrashes. Zo kreeg hij in Namibië een klus toen daar een vliegtuig was neergestort. En na de zelfmoordactie van een piloot van de vliegtuigmaatschappij Germanwings in 2015 werd Peter B. op de rampplek in de Franse Alpen aan het werk gezet.

I open corpses to close cases’ (Ik open lijken om zaken te sluiten) zette hij destijds op zijn visitekaartje, onder zijn zelfverzonnen bijnaam dr. Bones. Maar B. verzon dus niet alleen zijn bijnaam maar loog ook zijn diploma’s en een carrière bij elkaar. Hoe hebben zoveel mensen en organisaties daar in kunnen trappen?

Van de Beek en Salomons nemen de luisteraar mee op de ingewikkelde zoektocht naar het antwoord op die vraag. Ze laten horen hoe hun telefoontjes worden afgekapt en hoe ze maar moeilijk langs de ‘eerste schil’ heen komen. Mensen die oppervlakkig met B. te maken hebben gehad willen nog wel praten, maar de instanties en bedrijven die B. in het verleden in dienst hebben genomen wilden niet aan de podcast meewerken.

Voor forensisch patholoog moet je elf jaar studeren

Zo legde Kenyon haar medewerkers op om niet over de zaak te praten. Via allerlei omwegen proberen de makers de luisteraar toch wat meer inzicht te bieden. Bijvoorbeeld door experts te laten vertellen wat het werk van een forensisch patholoog, waar je zo’n elf jaar voor moet studeren, eigenlijk inhoudt.

Af en toe hebben Van Beek en Salomons toch beet. Na eindeloos veel verzoekjes op sociale media, krijgen ze bijvoorbeeld een ex-medewerker van Kenyon te spreken. Ook een paar familieleden van B. zijn uiteindelijk bereid te praten. Weliswaar anoniem, maar via de acteurs die hun verhaal vertellen, krijgt de luisteraar toch een voorzichtig inkijkje in zijn achtergrond.

B. blijkt het liegen niet van een vreemde te hebben. En zo weten Van Beek en Salomons met allerlei kunstgrepen verschillende stukjes antwoord bij elkaar te sprokkelen. Na drie afleveringen zijn dat er helaas nog niet genoeg om een compleet beeld te geven. Veel kunnen de makers daar niet aan doen. Want de enige die de hele puzzel kan oplossen – dr. Bones zelf – zwijgt in alle talen.

Dr. Bones, een podcast in drie delen te beluisteren via de gebruikelijke podcastkanalen en vpro.nl/argos/media/luister/podcasts/dr-bones

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden