De podcast De prijs van zij

Hoe is het om de man van een topvrouw te zijn?

Radiomaker Harmen van der Veer, man van de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman, maakte een podcast over hoe mensen tegen topvrouwen aan kijken. Beeld ANP

Gek werd hij ervan, het stempel dat hij kreeg opgedrukt als ‘man van’ de wethouder. Plots begreep radiomaker Harmen van der Veen dat vrouwen aan de top nog altijd een uitzondering zijn. In de podcast ‘De prijs van zij’ gaat hij op zoek naar de offers die succesvolle vrouwen en hun omgeving moeten brengen.

‘Welke portefeuille heeft het meisje?’ Die vraag kreeg radiomaker Harmen van der Veen van een vader op het hockeyveld. Zijn vrouw Marjolein Moorman was net wethouder geworden in Amsterdam. Het was een van de vele ‘rare vragen’ die Van der Veen kreeg. ‘Hoe is het om de man te zijn van?’, vroegen mensen hem meewarig. En: ‘Moet jij nu alles thuis doen?’

“Superirritant”, vond Van der Veen deze reacties van vooral mannen, omdat hij het gevoel kreeg in een hokje te worden geplaatst. Hij werd ermee geconfronteerd dat mensen in Nederland nog lang niet gewend zijn aan vrouwen aan de top, zelfs al zijn het er steeds meer.

Het inspireerde Van der Veen in 2018 om de korte podcastserie ‘De prijs van zij’ voor BNR Nieuwsradio te maken over vrouwen aan de top. Via vijf interviews wilde hij erachter komen welke prijs vrouwen betalen om de top bereiken en wat dit betekent voor hun omgeving.

Als uitgangspunt neemt hij zijn eigen frustratie, die hij uitgebreid uit de doeken doet aan het begin van elke aflevering. Deze introductie van de podcast is wervend, maar wordt bij aflevering 3 wel wat overbodig.

Vastgeroest

Duidelijk wordt dat de wereld waarin topvrouwen zich bewegen, nog altijd wordt bepaald door mannen. Dat is alleen al zo vanwege de beelden die in onze hoofden vastgeroest zitten, zo blijkt uit de interviews met deskundigen Julia Wouters en Jens van Tricht. Nog altijd verwachten mensen geen vrouw te zien als ze een professor ontmoeten.

Misschien dat Van der Veens podcast daarom ook veel over mannen gaat. Over de mannen die de klanten van zakenvrouw Bercan Günel overnamen zodra ze hoorden dat ze zwanger was. Over de ex-man van succesvol zakenvrouw Ingrid de Graaf, die het problematisch vond dat hij door zijn omgeving werd gezien als ‘de man van’. Over baby’s die vanwege hun sekse al voordat ze uit de buik komen bepaalde ‘mannelijke’ eigenschappen krijgen toegedicht. En over Van der Veen zelf, die zo boos is over de onbeholpen vraag van de vader op het hockeyveld dat hij weigert antwoord te geven.

De vijf interviews zijn voor een deel een soort zelfonderzoek van Van der Veen: hij gebruikt zijn eigen ervaringen in zijn gesprekken. Dat werkt goed: hij geeft zijn interviewkandidaten iets van zichzelf en krijgt daardoor waarschijnlijk meer terug. Jammer is wel dat hij geen ‘man van’ geïnterviewd heeft.

In de laatste aflevering bevraagt hij zijn eigen vrouw. Dat is gedurfd, maar het gesprek is te voorzichtig om bevredigend te zijn. Als luisteraar krijg je het gevoel dat het interview na een half uur eigenlijk pas net begonnen is.

Smaakt naar meer

Hoewel Van der Veen van zijn interviewkandidaten wel handvatten krijgt om beter met zijn eigen situatie om te springen, lijkt hij zijn frustratie aan het einde nog niet helemaal kwijt. En dus smaakt deze ietwat korte serie naar meer.

Vandaar – beter laat dan nooit – deze oproep: graag nog meer interviews met topvrouwen. En dit keer graag ook met hun mannen.

‘Prijs van zij’ is te beluisteren op op apps als Spotify, Stitcher en iTunes en via de website van BNR Nieuwsradio.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Lees ook:

Vrouwenquotum? Neem een voorbeeld aan de topsport

Ga eens kijken in de sector waar Nederlandse vrouwen het beter doen in topfuncties dan mannen. Bestaat die sector? Jazeker. Het is de topsport, schrijft Marijn de Vries.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden