Beeld Trouw

TaalTon den Boon

Hoe heette de ‘jonge oudere persoon’ vroeger ook alweer?

Zo’n halve eeuw geleden heette de gemiddelde 65-plusser gewoon een grijsaard, oude van dagen, ­ouwetje of bejaarde. 

Voor mannen van geposeerde leeftijd waren er termen als oude baas, ouderling, grijze duif, grijskop, knar, kneu, schuddebol en bestevaar. Was zo iemand oud van jaren maar nog vitaal en jong van hart, dan noemde je hem sans gêne een ouwe taaie of – dankzij Koot en Bie – een krasse knar. 

Voor dames van gevorderde leeftijd bestonden er ook allerlei (niet al te vleiende) benamingen,variërend van beppe, oud besje, bestemoer, grijsje, grootje, kween, opoe en ouwetje. Het zijn woorden en uitdrukkingen die nu ouderwets zijn, wellicht als beledigend worden ervaren en vaak ook niet meer passen bij het beeld van moderne ouderen.

Beklijven

Sinds de leden van de grijze horde, pardon de zilveren generatie, worden onderverdeeld in hoogbejaarden (75-plussers) en jongbejaarden (75-minners), wil vooral die laatste groep, de jongere ouderen dus, niet meer oud worden genoemd. De afgelopen jaren hebben we alternatieve benamingen, vooral eufemismen, als grampie (growing retired active monied person), mokka (mondige oudere, kapitaalkrachtig en actief), novogeront (nieuwe oudere, dat wil zeggen 55-plusser die mede dankzij de medische wetenschap lang vitaal en actief is) en simpelweg plusser zien langskomen, maar geen van die namen lijkt te beklijven. 

De yep (young elderly person), die donderdag in Trouw zijn mediadebuut beleefde, klinkt hip en happening, maar moet zich ook nog maar zien te bewijzen. Bovendien, er moet toch wel een mooie, écht Nederlandse naam voor de jonge oudere te verzinnen zijn?

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden