Recensie

Hoe een Mariaverschijning tot een detectivedrama leidt

Pelgrims stromen toe om Anna te zien of, liever, even te mogen aanraken.

l'Apparition
Regie: Xavier Giannoli
Met Vincent Lindon, Galatéa Bellugi, Patrick d'Assumçao, Anatole Taubman
☆☆

Ze vertelt het met een zacht stemmetje, wat ze heeft gezien. Zacht licht, een vrouw met hemelsblauwe mantel. Een stem die haar geruststelde. Maria is verschenen aan een jong meisje in het zuidoosten van Frankrijk. Pelgrims stromen vanuit de hele wereld toe. Maar is het waar, wat Anna zegt? 'L'Apparition' is een drama over de wrijving tussen religie en de moderne wereld van consumentisme en waarheidsvinding.

Jacques (Vincent Lindon) is bedreven in het vergaren van feiten. Als gerenommeerd journalist met een wereldse blik, thans in een diepe dip in zijn eigen leven, krijgt hij van het Vaticaan het verzoek de beweringen van Anna te onderzoeken.

Systematisch gaat hij te werk, als een rechercheur bijt hij zich vast in details. Maar allengs realiseert Jacques zich dat hij in het Franse dorpje, waar busladingen gelovigen arriveren om Anna te zien of, liever, even te mogen aanraken, stuit op een universum waar hij zich geen raad mee weet. "Religie heeft geen bewijs nodig", zegt iemand.

Stille observator

Regisseur Xavier Giannoli ('À l'Origine', 'Marguerite') zet zijn verhaal neer als een realistisch detectivedrama met een stille observator, mooi gespeeld door een ernstig kijkende Lindon, als spil.

Daarbij heeft hij veel oog voor de commerciële fanfare die rond het mysterie ontstaat. Souvenirshops vol Anna-portretjes en een marketingman die van de uitverkorene een online sensatie wil maken. Anna (Galatéa Bellugi) is een grootogig, gewoon meisje in spijkerbroek dat, met haar haar meestal verborgen onder een capuchon, niet uit de toon valt in een winkelcentrum. Totdat de camera haar blik volgt naar lingeriereclames en mannenondergoed. Dit is een tiener die haar volwassen leven deelt met God.

Tegelijkertijd laat Giannoli kansen liggen om zijn personages beter te leren kennen. Jacques weet zich omringd door priesters, theologen, psychiaters en jeugdzorgwerkers die maar weinig bijdragen aan conflicterende ideeën die het verhaal meer kracht zouden geven.

Het camerawerk van Eric Gautier ('Into the Wild') geeft met ruime blikken op het Vaticaan, Zuid-Frankrijk en Jordanië de film beslist wereldse allure, maar wat de grote thema's betreft laat Giannoli het er een beetje bij zitten. Liever observeert hij, in rustig tempo, een raadselachtig meisje dat iets hemels krijgt wanneer ze bedolven raakt onder eendenveertjes. En een gehavende midlifeman die na een professioneel bestaan in de brandhaarden van de wereld, zijn eigen geloof in de mensheid moet zien te herstellen.

Elke week bespreken onze recensenten de nieuwste films. Lees hier hun recensies. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden