Podcast

Hoe de Nederlandse podcast een opmars beleeft

null Beeld

De opmars van het luisterverhaal was al niet te stuiten, corona gaf een extra boost. De podcast in vijf trends.

Ally Smid

1. Luistertips via via

Er zijn mensen die het liefst alleen wandelen. Die smoezen verzinnen om onder lockdown-wandelafspraken uit te komen, dan kunnen ze tenminste verder luisteren naar hun favoriete podcast. Langzamerhand ontdek je deze categorie lopers op straat met hun koptelefoon op of oortjes in: ze kijken soms vrolijk, soms geconcentreerd, soms verschrikt.

Misschien luisteren ze wel naar de podcast ‘Mathilde’s mysterie’ die net uit is, over de excentrieke muze van kunstschilder Carel Willink. Want was haar dood moord of toch zelfmoord? Op sociale media zijn al veel fans: ‘Mensen, niet luisteren is geen optie’. Luistertips komen vaak via via. Eén plek waar je alle podcasts kan vinden is er niet, er zijn er vele.

2. Ouderen ontdekken de podcast

Volgens recent onderzoek van de NPO luistert 10 procent van de bevolking wekelijks naar podcasts. Jonge mensen zijn de grootste liefhebbers: podcastluisteraars zijn gemiddeld genomen de helft jonger dan tv-kijkers en krantenlezers. Maar ook twintig procent van de 50-plussers luistert wel eens.

In het afgelopen coronajaar kreeg de toch al populaire podcast nog een extra boost. Spotify zag in 2020 in elk geval veel hogere unieke luistercijfers van podcasts over nieuws en politiek, gezondheid en onderwijs. Niet gek in een jaar waarin mensen geconfronteerd werden met een heftig virus en hun kinderen soms moesten lesgeven. De Zweedse streamingsdienst had vorig jaar ook de helft meer adverteerders die specifiek wilden adverteren in podcasts.

3. Podcast verdwijnt achter betaalmuur

Dag en Nacht Media is een podcastnetwerk dat juist minder afhankelijk wil zijn van advertenties. Het heeft inmiddels zestig podcastseries, waaronder ‘Man met de microfoon’ van Chris Bajema en de nr 1. op veel toplijsten: ‘Man, man, man, de podcast’. Als een van de grootste commerciële podcastnetwerken van Nederland probeert Dag en Nacht Media via z’n platform ‘Vriend van de Show’ donaties van luisteraars te stimuleren. Het netwerk wil alles doen om te voorkomen dat podcasts straks achter een betaalmuur verdwijnen.

Want dat is de trend, vertelt podcastmaker Lieven Heeremans, die alle ontwikkelingen op de voet volgt. Veel mediakanalen - De Correspondent, NRC, NPO - komen met een eigen podcastapp, met vaak een betaalmuur voor speciale producties. Jammer, vindt hij, omdat een deel van de luisteraars het medium nog moet ontdekken. Samen met onder anderen Misha Melita richtte hij stichting Podcastnetwerk op, ter bevordering van de Nederlandse podcastcultuur.

4. Nieuwe podcastmomenten tijdens corona

Of de belangstelling voor podcasts door corona is toegenomen, weet Heeremans niet. “Maar de cijfers die ik zie van afgelopen jaar zijn allemaal hoger. Je zag wereldwijd in maart een dipje, het woon-werkverkeer nam af, toen werd er even minder geluisterd. Dat herstelde zich snel en nu is er een flinke toename van het aantal luisteraars. Ikzelf heb ook nieuwe podcastmomenten gekozen. Niet meer alleen onderweg. Vaak wandelend, en overdag tussendoor om even weg te zijn van mijn huisgenoten.”

5. Meer fictie, ook verfilmingen

Heeremans hoopt dat Nederlandse tv- en filmmakers meer belangstelling krijgen voor podcastverhalen, non-fictie en fictie. (De fictie-podcast wordt dé trend van 2021, voorspelt zijn collega Misha Melita.) In de Verenigde Staten gebeurt dat al, daar is het derde seizoen van de populaire Amerikaanse podcast ‘Serial’, over de nasleep van de moord op een tienermeisje, binnenkort te zien als serie bij HBO.

En zowaar. Productiemaatschappij NL Film blijkt bezig te zijn met ‘De Blankenberge Tapes’ van Tom Hofland en Pascal van Hulst. Een podcast die net als ‘Serial’ een populaire crimi is, in dit geval fictie. Hofland is al aan het schrijven, appt hij: “Voor ons is dit een droom. De podcast was maar 1,5 uur, dus we zitten nu in de fase om het verhaal te vertalen naar tv. Reken op 2023.”

Lees ook:

Deze podcasts zijn de moeite waard om tijdens je kerstvakantie te luisteren.

Lekker vrij met kerst? Dan kunt u natuurlijk neerploffen voor de tv of het bordspel ‘Kolonisten van Catan’ uit de kast trekken. Maar het zou ook het moment kunnen zijn waarop u verslingerd raakt aan de podcast. Trouw tipt twaalf podcasts die de moeite waard zijn om te beluisteren tijdens de kerstvakantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden