Review

Hoe architect Gehry tot grote werken werd geïnspireerd

Gelukkig. Zeventien bladzijden, meer niet, zijn in het boek 'Gehry Talks' besteed aan het Guggenheim Museum in Bilbao. Het is gewoon een van de dertig gebouwen van Gehry die in dit boek met commentaar van de meester zelf zijn gedocumenteerd. Het brengt de status van Bilbao weer enigszins in verhouding na de overexposure die het museum de afgelopen jaren ten deel veel.

Robbert Roos

Het boek geeft een heel aardig zicht op Gehry's inspiratiebronnen en persoonlijke motieven. Heel belangrijk was bijvoorbeeld het ontwerp van een woonhuis voor Peter Lewis, een steenrijke verzamelaar. Gehry heeft zich tien jaar uitgeleefd op de maquettes en tekeningen, het werd meer en meer een 'case-study'-huis, een denkmodel waarin hij dingen kon uitproberen die later in andere gebouwen terugkwamen. Het budget rees echter de pan uit: tachtig miljoen dollar. Uiteindelijk ging het hele feest niet door.

Gehry leek daar gelukkig bij. Hij had voldoende uit het ontwerpproces gehaald. ,,Ik heb beweerd dat het Lewis-huis het belangrijkste ding in mijn leven is geweest. Het heeft mij de equivalent van een MacArthur Grant gegeven (een flinke som geld, red.) en ideeën voor Bilbao.'

Architecten praten graag over hun eigen werk, sommigen leven op dia-lezingen. Gehry doet het ook allemaal, maar zijn humor, zijn relativeringsvermogen, zijn kennis en zijn charisma geven er toch een eigen draai aan. En dat komt tot uitdrukking in het boek. Daarnaast is Gehry een van de interessantste en uitdagendste architecten van dit moment en dat maakt het boek op zich al zeer onderhoudend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden