Televisie

Historici: schrappen Andere Tijden is dramatische vergissing

null Beeld Andere Tijden
Beeld Andere Tijden

Het is moeilijk iemand te vinden die pósitief reageert op het nieuws dat Andere Tijden van de buis verdwijnt.

Redactie Trouw

Sinds vrijdag bekend werd dat de NPO in 2022 stopt met de reguliere uitzendingen van het bekende geschiedenisprogramma, is vanuit allerlei hoeken kritiek te horen.

Een groep van zeventien prominente historici heeft de NPO in een open brief opgeroepen niet te stoppen met de reguliere afleveringen van Andere Tijden. In de brief stellen ze dat “historisch besef een noodzakelijke voorwaarde is voor een volwassen samenleving, die niet gedoemd wil zijn om grote en kleine fouten uit de geschiedenis te herhalen”.

De brief is gepubliceerd in De Telegraaf. De ondertekenaars zijn werkzaam in onder meer het openbaar bestuur, de media en op universiteiten. Onder hen zijn directeur van De Balie Yoeri Albrecht, Telegraaf-journalist Wierd Duk en de hoogleraren Beatrice de Graaf, Lotte Jensen en Judith Pollmann.

Andere Tijden valt volgens hen “bij uitstek onder de kerntaken van de Publieke Omroep, die immers geacht wordt programma’s te maken van hoge kwaliteit, ook voor kleinere doelgroepen”.

“Dat u Andere Tijden wilt schrappen, zien wij daarom als een dramatische vergissing. Wij roepen u op om uw besluit te heroverwegen en in uw programma’s niet minder, maar juist meer aandacht te schenken aan historische thema’s. U doet daarmee niet alleen ons, maar miljoenen Nederlanders een dienst en een plezier”, schrijven de historici.

“Wat is dit een allemachtig idioot, hersenloos en harteloos besluit. Bah!” Twittert NOS-verslaggever Gerri Eickhof. “Heroverweeg het besluit!” zegt een jongerentak van de landelijke beroepsvereniging voor historici. En een petitie tegen het schrappen van de afleveringen werd binnen enkele uren door ruim 13 duizend mensen ondertekend.

Ook Hans Goedkoop, die het NTR/VPRO-programma van de start in 2000 tot eind 2019 presenteerde, is er verdrietig over. “Maar verrassen doet het mij helemaal niet. Een van de redenen dat ik er twee jaar geleden stopte, was dat het aantal afleveringen toen werd gehalveerd van 36 naar 18 per jaar. Dat leek mij een sterfhuisconstructie, en ik had geen zin om nog een paar jaar langzaam te sterven.”

‘We wisten dat er klappen gingen vallen’

“Een onaangename verrassing”, noemt directeur Willemijn Francissen het besluit, dat voortkomt uit het nieuwe jaarplan van de NPO. “Alle omroepen wisten dat er klappen gingen vallen, maar we wisten niet waar. De NPO heeft ons wel gezegd dat Andere Tijden een ijzersterke titel is, en hoewel de reguliere uitzendingen stoppen blijven we wel specials maken, maar hoeveel dat er worden weten we nog niet.”

Veel commotie

Het plan om het geschiedenisprogramma in zijn huidige vorm te schrappen leidt tot veel commotie, zowel op sociale media als in politiek Den Haag. Een petitie voor het behoud van Andere Tijden wordt druk getekend, sinds het begin vrijdagochtend tot 14 uur hebben al 17.000 mensen hun handtekening gezet.

CDA-Tweede Kamerlid en voormalig NPO-presentatrice Lucille Werner heeft naar aanleiding van het besluit om het programma goeddeels te schrappen vragen gesteld aan demissionair mediaminister Arie Slob. Andere Tijden is maatschappelijk “ongekend belangrijk”, zo zegt ze. Hetzelfde geldt voor Opsporing Verzocht en het consumentenprogramma Radar, waar eveneens in wordt gesnoeid.

Vernieuwing

De NPO hoopt door het programma te schrappen meer ruimte te maken voor vernieuwing, ook in de hoop het kijkerspubliek te verjongen. Over dat laatste wil Werner uitleg van de minister, zegt ze. “Mag je een programma afrekenen op de leeftijd van het publiek?” Nieuwe initiatieven voor een jongere doelgroep en de klassieke televisieprogrammering voor ouderen moeten volgens haar naast elkaar bestaan.

De publieke omroep zou volgens Werner meer werk moeten maken van platforms waarop jongeren wel bereikt worden, zoals RTL is gelukt met Videoland. “Ga eerst zorgen dat je dat goed inricht voor je iets half of helemaal om zeep helpt. De basis moet op orde zijn.”

Lees ook:

Column: Polderend en modderend stuurt de NPO ‘Andere Tijden’ het verleden in

Ai. Dit laatste zinnetje lijkt helaas ook een letterlijke waarheid te worden: het prijswinnende, relevante geschiedenisprogramma Andere Tijden wordt het slachtoffer van de verjongingspaniek bij de Nederlandse Publieke Omroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden