null

Nederlandstalige Top 40

Hij is het geheim achter de Nederlandstalige Top 40-hit: producer Arno Krabman

Beeld Suzan Hijink

Nederlandstalige muziek doet het goed, bij het publiek en in de hitlijsten. De overeenkomst tussen de artiesten is Arno Krabman, de man achter hits van Snelle, Suzan en Freek en Maan, die zelf buiten de spotlights blijft.

Jasper van Vugt

Hij staat al tien weken op nummer 1 in de Top 40 met Blijven Slapen van Maan en Snelle. Ook de nummer 2, Goud van Suzan & Freek komt uit zijn stal. Zijn telefoonnummer staat opgeslagen in de Favorietenlijst bij platenmaatschappijen, en op zijn CV prijken talloze successvolle samenwerkingen – met rappers als Snelle en Lange Frans, rockbands als Within Temptation en Autumn en volkszangers als Roxeanne Hazes en Andre Hazes jr.

Toch weet niemand buiten de muziekwereld wie Arno Krabman is. En dat is precies hoe de 39-jarige producer, componist en muzikant het graag heeft. In de luwte van zijn Graveland studio, tussen de weilanden en kassen op de grens van de Gooise dorpen Kortenhoef en ’s Graveland, werkt hij in alle rust aan het rood, wit en blauw kleuren van de hitlijsten.

“Het zit niet in Arno’s karakter om in de spotlights te staan” bevestigt Diggy Dex. De populaire chansonrapper schreef met Krabman verschillende liedjes voor anderen, zoals Leef (Andre Hazes Jr.), Blauwe Dag (Suzan & Freek) en Zo Goed (Roxeanne Hazes en Paul Sinha).

Dat beaamt singer-songwriter Okke Punt, die met samen met Krabman Blijven Slapen en andere hits voor Snelle maakte. De twee leerden elkaar in 2019 kennen bij de Buma Awards, waar ze beiden in de prijzen vielen. Punt: “Er werd een groepsfoto gemaakt met alle prijswinnaars. Wij stonden bewust achteraan.”

Altijd al op de achtergrond

Die plek op de achtergrond heeft de geboren Leeuwardenaar al als student Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Hilversum. Tijdens zijn opleiding werkt hij aan zijn eerste hits, met Lange Frans en Baas B. “Op school had hij al allemaal muziekprojectjes lopen“ vertelt toetsenist en studievriend Darin G. “We lachten een beetje om wat hij met Lange Frans maakte. Maar plots bleek hij succesvol. Hij wist iets hitgevoeligs te maken van liedjes als Moppie en Mee Naar Diemen Zuid.”

In die tijd is Krabman ook veelgevraagd sessiemuzikant. Zo duikt hij op als gitarist in de begeleidingsbands van K-otic zangeres Sita en de Toppers, en speelt hij gitaar in de rapmetalband BaggaBownz. “Arno is een heel goede gitarist”, zegt Koen Herfst, destijds drummer van die laatste band. “Het is iemand die heel gedreven is en professioneel te werk gaat. Zo kwam hij terecht in de studio van onze bassist. Daar heeft hij goed om zich heen gekeken. Niet lang daarna bouwde hij zijn eigen studio.”

Dat wordt Graveland Studio, een verwijzing naar waar de studio staat (het dorp 's Graveland) maar ook Elvis’ huis Graceland. De studio wordt geleid door zijn levenspartner Nienke de Jong, zelf jarenlang succesvol als zangeres in metalband Autumn.

Daar blijft Krabman innoveren, weet gitarist Jochem Winterwerp. “De opnamen van mijn eerste twee bands zijn daar gemaakt. Elke keer dat we met hem werkten, bleek hij zichzelf weer verder ontwikkeld te hebben. Methodes die hij eerder gebruikte, gooide hij de keer daarop 180 graden om.”

Adempauze

De jaren daarna verbreedt Krabman zijn kennis en expertise. Hij werkt aan muziek voor films en commercials en werkt in Zweedse, Amerikaanse en Engelse studio’s. Hij schrijft en produceert veel voor volkszanger Jeroen van der Boom, tot hij in 2015 een adempauze neemt. Jaren achter elkaar op bijna maniakale wijze produceren, schrijven, spelen en optreden eisen hun tol. Diggy Dex: “Volgens mij had hij het gevoel dat zijn werk teveel lopendebandwerk werd. Hij besloot alleen nog te doen waar hij een creatieve uitdaging in vindt, zonder te kijken naar wat het financieel oplevert.”

Hij gaat bewuster leven en het rustiger aan doen. Geen losse singles meer, maar langere trajecten, zoals het maken van een compleet album. Soms bemoeilijken zijn gedrevenheid en loyaliteit die aanpak, zoals wanneer Winterwerp met zijn broer een liedje schrijft ter ere van hun overleden vader. Winterwerp: “Een paar dagen voor kerst hoorde hij wat we hadden gemaakt. Hij vroeg ons of hij een nieuwe mix mocht maken. Omdat hij vond dat het beter kon. Op tweede kerstdag, zijn enige vrije dag, heeft hij het opnieuw voor ons gemixt. Die bleek inderdaad beter te zijn.”

Door minder klussen aan te nemen en meer de diepte in te gaan met de artiesten waar hij wél mee werkt, haalt hij meer voldoening uit zijn werk. Dat betaalt zich terug; hij boekt grote successen en wordt een mentor voor twintigers als Suzan en Freek, Snelle, Roxeanne Hazes en Maan, die kind aan huis zijn in zijn studio.

Van uitverkochte Arena’s tot optredens voor 20 mensen

Zijn hernieuwde aanpak lijkt op die van de Amerikaanse rockproducer Brendan O’Brien (Pearl Jam, Bruce Springsteen, AC/DC), een van Krabmans inspiratiebronnen. Beiden fungeren als coach en soms zelfs extra bandlid. Winterwerp: “Speelde hij de avond ervoor nog gitaar bij de Toppers in een uitverkochte Arena, stapte hij de volgende dag bij ons in het busje naar een optreden voor twintig mensen.”

Ook de Zweedse topproducer en -songwriter Max Martin (Britney Spears, Backstreet Boys, The Weekend) is een belangrijke invloed. Net als Martin is Krabman een perfectionist op het gebied van melodie en ook dynamiek. “Volgens Arno is dynamiek in een liedje alles. Of je doet het heel hard, of heel zacht”, aldus Winterwerp.

Hits als Goud en Blijven Slapen draaien dan ook niet alleen om catchy refreinen, maar net zo goed om de rustmomenten daaromheen. Zoals Holger Schwedt, een collega-producer, het verwoordt: “Wat me aanspreekt in zijn producties is de schoonheid van de eenvoud, de kunst van het weglaten. Hij kan heel goed filteren wat wel en niet werkt in een song. Alles wat je hoort heeft een functie. Samen met zijn bijzonder goede smaak is dat een recept voor hits.”

Lees ook:

Snelle voelde zich een sukkeltje als fans hem filmden

Rapper en zanger Snelle schreef zijn nieuwe album terwijl hij worstelde met roem. ‘Waarom m’n persoonlijkste verhaal vertellen als ik er niet lekker op ga dat iedereen meeluistert? Dwarsheid, denk ik.’

‘Ik heb geen masterplan’

Glen Faria schreef Davina Michelle’s monsterhit ‘Duurt te lang’, maar meed zelf jaren de schijnwerpers. Nu heeft de rapper en zanger een nieuwe single, samen met zijn zoon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden