FotoserieWerry Crone

Hier is het feestje ... maar nu even niet: Fotograaf Werry Crone gaat terug naar het Golden Tentfeest

Golden Tentfeest in 2017. Beeld Werry Crone
Golden Tentfeest in 2017.Beeld Werry Crone

Een paar jaar geleden fotografeerde Werry Crone de glanzende tent van het Golden Tentfeest, vlakbij zijn huis. Deze week ging hij terug naar het weiland in Vleuten waar dit jaar op Eerste Pinksterdag niets te doen zal zijn.

Het begon ooit als een uit de hand gelopen verjaarspartijtje: het ‘Golden Tentfeest’ in Vleuten. Dit jaar zou de 31ste editie zijn geweest van het lokale evenement dat altijd op Eerste Pinksterdag plaatsvindt. Maar natuurlijk moest de organisatie het afblazen in verband met de coronacrisis.

Werry Crone fotografeerde het feest een paar jaar terug. Onlangs reconstrueerde hij die foto, maar dan met een leeg, tentloos weiland. “Ik woon er in de buurt. Als ik ’s avonds in bed lig kan ik het feest horen, zo dichtbij is het. Op een gegeven moment gingen mijn kinderen er ook naartoe. Kaartjes komen jaarlijks vrij op Koningsdag. Dan wordt het bestuur platgebeld, want je kunt alleen aan een kaartje komen als je een van de twaalf bestuursleden kent. Het feest is ooit bedacht door plattelandsjongeren, en het is nog altijd ons kent ons.”

Het weiland  in mei 2020 . Beeld Werry Crone
Het weiland in mei 2020 .Beeld Werry Crone

Crone ziet vaker dit soort tentfeesten op het platteland. Sommige groeien uit tot grote evenementen – “Paaspop in Schijndel zat ook ooit in een manege” – maar andere blijven bescheiden, zoals het Golden Tenfteest. “Ze beginnen altijd op de vrijdag met opbouwen. Op de avond van Tweede Pinksterdag is het weiland alweer leeg. Bij het feest zijn meer dan vijfhonderd mensen, maar ik denk dat de mensen die de tent overdag opbouwen ongeveer twintig procent van dat publiek uitmaken. Het is gewoon met z’n allen een feestje bouwen.”

Lees ook:

Hier is het feestje ..... Maar nu even niet: Paaspop

Twee jaar geleden stond fotograaf Werry Crone tussen de menigte op Paaspop. Nu ging hij terug om de leegte te fotograferen.

Hier is het feestje ... Maar nu even niet: Kasteel de Haar

Twee jaar geleden stond fotograaf Werry Crone tussen de menigte op het Elfia-festival. Nu ging hij terug om de leegte te fotograferen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden