TaalTon den Boon

Het woord trumpisme zal vast wel beklijven, maar wat het precies betekent...

Soms leeft een Amerikaanse president na het vervullen van zijn ambtstermijn nog een tijdlang voort in het woordenboek. Monroeleer, een vertaling van de Engelse term Monroe doctrine, verwijst bijvoorbeeld nog steeds naar het standpunt dat de Verenigde Staten geen inmenging accepteren in binnenlandse staatkundige aangelegenheden. Het woord is gevormd met de naam van president James Monroe (1758-1831), die van 1817 tot 1825 president was van de toen nog maar pas onafhankelijke Verenigde Staten en die zich in 1823 in een speech uitsprak tegen elke vorm van inmenging van de voormalige Europese kolonisators.

Een ander voorbeeld van een presidentieel eponiem (een woord vernoemd naar een persoon, i.c. een president) is bushdoctrine, genoemd naar George W. Bush (1946). De doctrine houdt in dat landen die terrorisme steunen, moeten worden beschouwd als vijand van Amerika. Het woord herinnert aan trumandoctrine, genoemd naar president Harry S. Truman (1884-1972), die vlak na de Tweede Wereldoorlog concludeerde dat er twee werelden op aarde waren: de vrije wereld en het communisme. De naar hem vernoemde doctrine houdt in dat Amerika per definitie steun verleent aan landen waar het staatsbestel bedreigd wordt door communistische rebellen.

Donald J. Trump (1946) lijkt geen leer of doctrine na te laten, maar wel het woord trumpisme. Dat is een containerbegrip geworden voor de meest uiteenlopende politieke en economische opvattingen. Het wordt onder meer gebruikt ter aanduiding van het door Trump gecreëerde antidemocratische populisme, de ideologie dus die voortkomt uit zijn aver­sie te­gen het po­li­tie­ke en be­stuur­lij­ke es­ta­blish­ment. Omdat trumpisme zo’n breed begrip is (en de geschiedenis ervan nog jong), valt echter nog niet goed te voorspellen hoe toekomstige generaties het woord exact zullen definiëren.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden