Beeld uit 'Het moment: Woodstock' van Omroep MAX met Dieuwertje Blok en andere oude hippies.Beeld Renate van der Bas/VPRO

Tv-columnRenate van der Bas

Het wonder van Woodstock, het gebeurt weer

Wat heeft zo’n Dieuwertje Blok nou helemaal af te reizen naar de velden van Woodstock, dacht ik nog knorrig. Alles over dat popfestival daar – dit weekend exact vijftig jaar geleden – is nu toch wel gezegd? Maar daar gebeurde het weer, het Wonder van Woodstock als magisch moment van liefde, vrede, jeugd en saamhorigheid. Zelfs zo’n simpel Omroep Max-programma als ‘Het moment: Woodstock’ doet je verlangen er bij te zijn geweest.

“Maar wij waren gewoon aan het werk”, zegt de man naast me op de bank dan. Qua leeftijd – want geboren in 1947 – ­had hij alles kunnen meemaken. Woodstock, de Stones in het Kurhaus, de Beatles in Blokker, de hippies op de Dam. Edoch, gewone stervelingen hebben Alle Grote Momenten altijd pas achteraf in de smiezen, zo gaat dat. Dieuwertje Blok zelf was ten tijde van Woodstock pas 12 jaar en gewoon thuis.

.Beeld Renate van der Bas/VPRO

Oma van alle festivals

Ze sprak voor haar programma met Nederlandse muzikanten die er wel bij hadden kunnen zijn. Zoals Barry Hay van Golden Earring, die nota bene in Amerika was ten tijde van het festival, bezig met een eigen tour. “De oma van alle festivals”, grapt hij monter, doch licht zurig. 

Ook Ernst Jansz van Doe Maar miste Woodstock, en dat is nog spijtiger: deze muzikant is, was en blijft een hippie tot in ’t diepst van zijn gedachten. Ter compensatie: Jansz was in 1969 wel op het festival van Isle of Wight, waar Woodstockers als The Who en Joe Cocker optraden. Jansz was er vooral overdonderd door al het haar, vertelde hij. 200.000 mensen met lang haar! Zo zag vrijheid eruit. 

Ik overdrijf mijn eigen onmogelijke nostalgie niet: grote kans dat ik gillend was weggerend van Woodstock. Je móet toch wel stoned of high zijn geweest om het gebrek aan wc’s, eten, onderdak en op een gegeven moment zelfs droge kleren weg te giechelen. En zo’n vrolijke blower was ik in mijn jonge jaren niet. 

Alles ging mis

De nieuwe documentaire ‘Woodstock: Three days that defined a generation’ – tijdelijk te zien op de VPRO-site en ook bij NLZiet.nl – maakt duidelijk hoe rampzalig Woodstock had kunnen aflopen. “Alles wat mis kon gaan, ging mis”, zo zeggen de organisatoren, napratend over het gebrek aan voorbereiding, het slechte weer, het gevaar van elektrocutie en ook het financiële debacle. Pas na jaren zouden alle schulden afbetaald zijn. Vlak voor het festival moest bijvoorbeeld worden gekozen tussen het plaatsen van hekken (zodat entree kon worden geheven) of het afbouwen van het podium, zodat er tenminste gespeeld kon worden. Het werd – halleluja – het laatste.

Wat gelukkig goed was geregeld, is dat het festival van begin tot einde is gefilmd, door Michael Wadleigh. Zonder zijn beroemde documentaire ‘Woodstock’ uit 1970 hadden we nooit geweten wat we hebben gemist. Muziek in liefdevolle saamhorigheid: het mooiste wat er is. 

Op YouTube klik ik graag naar dat filmpje van die mensenmassa bij een Engels popfestival, wachtend op het begin van de show. Tienduizenden kelen zingen ‘Bohemian Rhapsody’ zonder dat iemand dirigeert of leiding geeft. Zoek op ‘crowd sings bohemian’ en je vindt het wel. Het is als kijken naar een zwerm dansende vogels bij het vallen van de avond. Je wilt meevliegen, en gewichtloos opgaan in de harmonie.  

Lees ook: 

Hoe Woodstock een iconisch festival werd, ook voor wie er niet bij was

Dansen, door de modder glijden of samen trommelen, liefst poedelnaakt. Beelden van bezoekers hebben in grote mate bijgedragen aan de iconische status van Woodstock. Vijftig jaar na dato geldt het Amerikaanse festival als geboortegrond van de festivalcultuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden