null Beeld

FilmrecensieCyrano

Het wervelende ‘Cyrano’ overdrijft het theaterspektakel met plezier

Cyrano
Regie: Joe Wright
Met Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr
★★★★

Ronald Rovers

Wervelend en heel vermakelijk, deze versie van Edmund Rostands 19de-eeuwse toneelstuk Cyrano de Bergerac. Geen eigentijdse update in een moderne metropool, maar historische decors, kostuums en pruiken en gefilmd in Italië, met name op Sicilië. Een film die het theaterspektakel met plezier overdrijft, zowel in de choreografie van de dansscènes als in de poëzie van de dialogen.

Iedereen heeft het verhaal wel eens gehoord, ook al weet je het misschien niet meer. De dappere Cyrano is al jaren bevriend met Roxanne, op wie hij heimelijk verliefd is. In Rostands oorspronkelijke stuk is hij gezegend met een gigantische neus en hij weet dat de liefde daarom nooit wederzijds zal zijn. Roxanne wordt verliefd op de knappe Christian, ook al moet ze door geldgebrek binnenkort trouwen met de pompeuze graaf De Guiche. Maar de jongen komt niet uit z’n woorden als Roxanne in de buurt is en hij vraagt Cyrano om romantische brieven namens hem te schrijven. Cyrano stemt in en Roxanne wordt verliefd op de man die haar zulke mooie brieven schrijft.

Peter Dinklage als Cyrano.  Beeld
Peter Dinklage als Cyrano.

Geen baanbrekende film maar wel een film met esprit. De keuze voor Peter Dinklage als Cyrano – zijn partner Erica Schmidt schreef eerst de Broadwayversie en toen het scenario – pakt uitstekend uit. Deze Cyrano heeft geen grote neus, het is zijn lengte waar de film en de acteur mee spelen. Geen kunstmatige neusprotheses dus zoals bij andere verfilmingen, maar een hint van realisme. Dat brengt Rostands toneelstuk net wat dichterbij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden