Recensie

Het wereldkerstcircus is ouderwets topentertainment

De paarden-act van Fredy Knie junior is niet echt meer van nu. Beeld Rob van Houdt
De paarden-act van Fredy Knie junior is niet echt meer van nu.Beeld Rob van Houdt

Circus
Wereldkerstcircus
Stardust
★★★☆☆

Bianca Bartels

Om het Wereldkerstcircus te overleven moet je als publiek over een gezond hart beschikken. Alleen al de openingsact doet de adem stokken en de hartslag opjagen. Luchtacrobaat Alex Michael hangt op z'n kop in de nok van Carré. Met zijn voeten in telkens een volgende lus 'loopt' hij over het plafond. IJzingwekkend, want hij is niet gezekerd: één misser en hij maakt een fatale val.

Producent Stardust haalde voor dit 33ste kerstcircus weer veel geprezen internationale acts naar Carré. Luchtacrobate Shirley Larible bijvoorbeeld die griezelig hoog in de lucht aan een touw rondzwaait. Ook de krachtpatsers van White Gothic zijn indrukwekkend. Net als de duo-dans-acrobatiek van 2-Zen-O in twee ringen in de lucht, en de duizelingwekkende Spaanse skate-act op een klein hoog podium. Stuk voor stuk topacts.

Decorwissels

De optredens van het Chinees Staatscircus hebben veel aandacht voor styling en choreografie à la Cirque du Soleil. Helaas lijdt de inhoud van de acts - draaien met lasso's en acrobatiek - enigszins onder de vorm. En het is jammer dat het circus als geheel niet die andere kracht van Cirque du Soleil heeft toegepast: het continu doorgaan van de show, ook tijdens decorwissels. Na bijna iedere act gaat het licht uit en wacht heel Carré tot een legertje assistenten in rode livreien de boel heeft omgebouwd. Dit zorgt voor een wat ouderwetse sfeer. Clown Housch-Ma-Housch had dit op kunnen lossen. Zijn optredens zijn aandoenlijk maar wat langdradig, wat als overgangs-/afleidings-act minder storend is.

Ook de paarden-act van Fredy Knie junior (die al 66 jaar in de piste staat) is niet echt meer van nu, al zal dat deels een smaakkwestie zijn. Maar zijn paarden lijken niet heel gelukkig te zijn met de ingewikkelde, onnatuurlijke, choreografieën die ze moeten uitvoeren.

Lastig blijft ook in dit circus het hoge macho-gehalte van de meeste mannelijke circusartiesten en de stoeipoes-uitstraling van de vrouwen.

Maar gelukkig zijn er voor het contrast wel de Latijns-Amerikaanse Guerrero's. Zij verzorgen niet alleen de meest indrukwekkende performance: twee fietsers op een hoog koord, met op hun nek een stang met daarop een stoel met een vrouw. De Guerrero's doorbreken alle stereotypen. De vrouwen zijn wat ouder, staan gelukkig niet zoals de anderen bevallig te heupwiegen of erotisch te zwaaien met lange haren. Eén van hen draagt gewoon een man op haar schouders terwijl ze zingend op een koord danst. Wat een grandioze act.

In Carré t/m 7 januari 2018

Lees hier meer theaterrecensies van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden