recensie

Het was kennelijk tijd de legende van Dr. Seuss weer eens te vernachelen

null Beeld  -
Beeld -

The Grinch
Regie: Yarrow Cheney, Scott Mosier
Met: Benedict Cumberbatch, Cameron Seely, Rashida Jones
★☆☆☆☆

Ronald Rovers

Iemand, ergens in de wandelgangen bij Universal Pictures, kwam een jaar of twee geleden op het lumineuze idee om nog maar eens een film over ‘The Grinch’ te maken. U weet wel, het groene misbaksel dat Kerstmis steelt van de schattige Who’s, uit een kinderboek van Dr. Seuss.

Of misschien ging er een reminder af in de agenda-app van een van de bestuursleden van Universal Pictures, zodat niemand zou vergeten dat er om de zoveel jaar een overbodige film op de markt moet worden gedumpt. Als een hele grote zak vol lege calorieën, zo voelt deze film. Alsof je de hele avond patat naar binnen hebt zitten werken, waarna je nog steeds honger hebt. En spijt. En wie kwam er op het bizarre idee dat Benedict Cumberbatch met een Amerikaans accent grappig is?

Misschien dat kinderen jonger dan, zeg, zeven jaar daar nog geen antenne voor hebben, maar feit is dat deze animatiefilm vanaf de eerste minuut voelt als een levenloze, ongeïnspireerde, obligate hoop zut. Wat spannend moet zijn – de sabotagepogingen van The Grinch – is niet spannend. Wat komisch moet zijn – de sabotagepogingen van The Grinch – is zielloos en voorspelbaar. En wat schattig moet zijn – de ronde gezichtjes van de Who’s en de gezelligheid rond het haardvuur – is manipulatief en vals.

Dollars binnenharken

Wat aan deze film mankeert, behalve een onstilbare honger van de studio om dollars binnen te harken, is exact het probleem van de andere verfilmingen van de boeken van Dr. Seuss, zoals de liveactionversie van ‘The Grinch’ uit 2000 en ‘The Lorax’ uit 2012. Dr. Seuss ging via tekeningen en rijmregels met hinkstapsprongen door die verhalen.

Om daar films van meer dan een uur van te maken, moeten heul veul scènes bedacht en toegevoegd worden. Scènes die blijkbaar onvermijdelijk de ziel en speelsheid van de boeken missen. Dat is nu al meerdere keren misgegaan, dus daar zou van geleerd kunnen worden.

Maar ja, ook ‘How the Grinch Stole Christmas’ bracht dollars binnen en daar is niet tegenop te argumenteren. Ook al vernachelt men zo de legende van Dr. Seuss en worden kinderhoofdjes volgestopt met lopendebandprut.

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden