Ombudsman

Het verwijt dat de krant steken liet vallen bij Griet Op de Beeck is niet terecht

Adri Vermaat. Beeld Maartje Geels

Met haar uitleg in 'De Wereld Draait Door' dat zij tussen haar vijfde en negende seksueel is misbruikt door haar vader, heeft de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck veel emotie en discussie losgemaakt in de media. Niet alleen het misbruik staat hierin centraal. Aandacht trekt vooral de therapie die zij onderging en die tot de 'hervonden herinnering' van het misbruik leidde.

Waaraan dankt dit onderwerp zijn felle discussie die we in vrijwel alle media terugzien? Komt het doordat juist een veelgelezen, ook in Nederland populaire schrijfster in een goed bekeken televisieprogramma vertelde dat zij in haar jeugd is misbruikt of is het vooral de omstreden therapie die haar de weg wees met het terugbrengen van haar verdrongen herinneringen? Of was het spreekwoordelijke journalistieke intuïtie, het fingerspitzengefühl van 'Dit is een onderwerp!', die de aanzet vormde voor alle media-aandacht?

Ik vermoed het laatste omdat behalve incest ook de door Op de Beeck gevolgde therapie niet nieuw is. De intensiteit waarmee zij haar verhaal deed bij Matthijs van Nieuwkerk zal zeker de media-aandacht hebben aangewakkerd. Na het interview was de schrijfster het gesprek van de dag. Maar hard nieuws bevatte haar onthulling niet. Trouw berichtte er versnipperd over. In de waan van de dag waarmee een redactie heeft te maken, is dat begrijpelijk en in alle redelijkheid verdedigbaar. Maar versnippering kent helaas flinke nadelen. Op later moment een allesomvattend artikel in pakweg de Verdieping met alle denkbare, prikkelende en ter zake doende meningen en achtergronden over incest en verdrongen herinneringen op een rij had het onderwerp journalistiek vermoedelijk net iets sterker gemaakt, inhoudelijk van meer kanten belicht.

De behoefte aan verdieping was groot, leid ik uit lezersreacties af. Dat zou een voor de krant risicovolle keuze zijn geweest omdat ze al gauw de indruk wekt achteraan te hobbelen bij andere media. Voor een zelfbewuste redactie hoeft dat geen beletsel te zijn, zolang het eindresultaat maar 'staat'.

Flarden

Angst voor achteraan hobbelen speelt in dit tijdsgewricht toch minder, zie eens de actuele columns en opiniebijdragen die over Op de Beeck in Trouw verschenen. Wat bij een extreem gevoelig onderwerp als dit een bezwaar is tegen versnippering, is dat lezers telkens flarden met wisselende invalshoeken en hernieuwde discussies krijgen 'opgedrongen', zoals sommigen het noemen. Die flarden werken verwarrend, kan ik achteraf constateren.

Onbegrepen slachtoffers van incest nemen het de redactie kwalijk dat zij deskundigen aan het woord liet die sceptisch zijn over 'hervonden herinneringen'. Aandacht prima, maar waarom zou de krant Griet Op de Beeck niet meteen op haar woord geloven, zeggen ze. Anderen daarentegen stellen dat de redactie in de val van de schrijfster was getrapt. Ze zou op geld zijn belust en niet voor niets aan de vooravond van de presentatie van haar nieuwe boek haar 'zogenoemde' onthullingen hebben gedaan.

Weer anderen vinden dat zij het seksueel misbruik door haar vader niet met de buitenwereld had mogen delen en dat de krant hierom kritischer had moeten zijn. Zeker nu haar overleden vader zich niet tegen de beschuldigingen kan verweren.

In alle reacties klinkt het verwijt door dat de krant bij dit onderwerp uiteenlopende steken heeft laten vallen. Dat lijkt me niet terecht en dat geldt zeker voor het verwijt dat de redactie met de reactie van een, ten aanzien van 'verborgen herinneringen' kritische psycholoog het onderwerp 'incest' bagatelliseert.

De journalist die haar en een andere deskundige, Walter Everaerd, ondervroeg naar de betrouwbaarheid van 'verborgen herinneringen' deed zijn plicht.

Dat beider visies niet met elkaar overeenkwamen, is gelukkig wel zo informatief. Therapeuten en academici voeren al jaren discussie erover, zonder overtuigend bewijs voor het een of het ander.

Lees ook: 'In de ogen van Griet Op de Beeck zag ik mijn eigen zwarte gat'

Lees ook: Reacties op de hervonden herinneringen van Griet op de Beeck zijn kwetsend

Lees hier meer columns van de Ombudsman.

De journalist die haar en een andere deskundige, Walter Everaerd, ondervroeg naar de betrouwbaarheid van 'verborgen herinneringen' deed zijn plicht. Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden