De thuisbioscoopAngry Birds 2

Het vervolg op ‘Angry Birds’ is compleet van de pot gerukt

De  Angry Birds
 Beeld *
De Angry BirdsBeeld *

The Angry Birds Movie 2.
Regie: Thurop Van Orman, John Rice.
Met (stemmen van) Jason Sudeikis, Josh Gad, Leslie Jones
★★★☆☆

Ronald Rovers

‘Angry Birds’ was al redelijk melig, als dat woord nog bestaat, maar dit vervolg is compleet van de pot gerukt. Het is een soort confettiregen van exploderende grappen: niet allemaal even goed, maar in zo’n hoog tempo afgevuurd dat je er anderhalf uur lang in kunt blijven hangen. Mits je in de juiste stemming bent.

Angry Birds is een animatie die weer een adaptatie is van de gelijknamige videogame die ooit enorm populair was maar nu alweer bijna vergeten. Centraal staat Red, jarenlang de risee van het tropische Vogeleiland, maar tot held gebombardeerd toen hij de boel in het eerste deel redde van de varkens, die even verderop op Varkenseiland wonen. Die voor de hand liggende namen zijn deel van de grap. Net als de extreem voor de hand liggende koers die de makers voor dit tweede avontuur hebben gekozen: een derde eiland, waar de adelaars wonen.

Ruzie hebben de vogels nog steeds met de varkens, maar als ijsballen op het eiland worden afgevuurd bundelen ze de krachten en vallen Adelaarseiland binnen. Een beetje zoals James Bond geheime ­installaties van aartsvijand Blofeld binnenviel. Alleen doen Red en z’n team van geniale idioten dat niet met Bonds elegantie en vernuft maar struikelen en stoethaspelen ze de geheime basis binnen van opper­schurk Zeta, die als kind in een vat met waanzin moet zijn gevallen.

Aan de meligheid komt geen eind. Denk aan bizarre taferelen bij het ontfutselen van een toegangspas op een wc of plotselinge breakdance battles die op papier flauw ­lijken maar hier toch werken. Het superwapen komt zoals altijd in de vorm van een enorme fallus en alles eindigt natuurlijk met een huwelijk. Lekker veel drukte om niks.

Pathé Thuis, Netflix (ook Nederlandse stemmen)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden