ReceptMerijn Tol

Het verhaal van de liefste papa

Beeld Oof Verschuren

Vandaag een gerecht met een prachtige naam. Liefste papa, ­oftewel baba ghanoush in het Arabisch. Hip en populair bij de meisjes van Amsterdam: een ­vegan mezzegerecht uit de Levante, om te delen én met een hoge dosis eye candy. Zoals bij veel gerechten uit landen of streken met een rijke eetcultuur zijn er bijna net ­zoveel versies als er mensen zijn.

Deze exacte baba ghanoush bevat een klein levensverhaal. Van een ­liefste papa genaamd Ayman die voor zijn kinderen tot het uiterste ging. Die heel lekker kan koken, en daarmee zijn liefde en zijn levenslust toont. Die over land en over zee ging, en met bebloede voeten kilometers liep met zijn kinderen in het kielzog, naar een leven met perspectief. Met als slachtoffer zijn eigen vrouw en hun mama.

Het verhaal van Ayman die overal waar hij kwam, direct achter de pannen kroop, altijd om een toekomst te creëren.

Ik ging er Amsterdam voor uit om met hem te koken. Achter de pannen van A Beautiful Mess in Arnhem. Ayman en ik, we vullen elkaar in de keuken perfect aan. Over zijn verleden praten we niet veel. Het is te pijnlijk en voor Ayman is het heden de beste optie.

Vorige week kookten we voor onze opening. Koken was een groot woord, Ayman had alles strak geprept klaar. Mijn recepten, die hij vol overgave kookt. Samen maakten we wel zíjn baba ghanoush, die perfect paste bij de mezze van mijn hand. Dezelfde ­‘kedeng’ in smaak en structuur, bám een ­explosie in je mond. Met fijngesneden rode ui voor structuur en smaak.

Ondertussen belde zijn dochter, ze vroeg hoe ze shakriyeh moest maken: een vlees­gerecht met yoghurt. Met liefde en precisie legde Ayman het uit, terwijl hij de baba roerde. En met zijn lachende gezicht en zijn fiere, rechte rug, vervulde dat me met trots en weemoed. Voor al die mensen die er nog niet zijn en vastzitten in kampen als Moria.

Baba ghanoush à la Ayman

• 2 aubergines
• ½ gele paprika
• ½ rode paprika
• ½ rode ui
• 1 bosje peterselie
• 1 romatomaat
• pitjes van ½ granaatappel
• olijfolie
• 2-3 el granaatappelmelasse, plus nog een beetje
• 50 g walnoten, licht geroosterd en gebroken

Bereiding
Gril de aubergines tot ze geblakerd en zacht zijn in een hete oven op 250 graden, of op de barbecue. Dat laatste is het lekkerst trouwens, want dan krijg je een gerookte smaak. Laat afkoelen en pel of schep het vruchtvlees eruit. Hak de zachte aubergine fijn en meng met wat zout.
Snijd de gele en rode paprika heel fijn. Snijd ook de rode ui en de tomaat en de ­peterselie heel fijn.
Snijd het kroontje in een cirkel uit de granaatappel en wrik los, kerf in waar je de zaadlijsten ziet lopen en breek open. Klop met een lepel op de schil de pitjes eruit, verwijder de witte vliesjes.
Meng de aubergine, paprika, ui, tomaat, peterselie en driekwart van de granaatappelpitjes en breng verder op smaak met de granaatappelmelasse, olijfolie en zout naar smaak.
Bestrooi met extra granaatappelpitjes en de walnoten en besprenkel met nog wat olijfolie en granaatappelmelasse.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden