null Beeld Illustratie Sweelinck Festival
Beeld Illustratie Sweelinck Festival

CultuurtipHoren

Het Sweelinck Festival in Amsterdam maakt iets goed

Jan Pieterszoon Sweelinck stierf vierhonderd jaar geleden. Een groot aantal festiviteiten moet de erfenis van de door velen vergeten componist weer tot leven wekken.

Peter van der Lint

Zaterdag 16 oktober is het precies­­ vierhonderd jaar geleden dat Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621) stierf in Amsterdam. De stad waar de geboren Deventenaar bijna zijn hele leven gewoond en gewerkt had, als componist en organist van de Oude Kerk. Vanwege zijn kwaliteiten kreeg hij de bijnaam ‘Orpheus van Amsterdam. Zijn roem reikte tot in heel Europa.

Met de bekendheid van Sweelinck bij zijn landgenoten is het echter droevig gesteld. Zeker, zijn naam prijkt op een cartouche in de eregalerij van de Grote­­ Zaal van het Concert­gebouw in Amsterdam. En aan de classicistische gevel staat Sweelincks buste tussen die van Beethoven en Bach. Het conservatorium van Amsterdam draagt zijn naam, en ooit prijkte zijn beeltenis op een briefje van vijfentwintig gulden, het oude geeltje, al wist zowat niemand wie die heer was of hoe zijn muziek klonk.

Om daar verandering in te brengen, start vandaag, op zijn vierhonderdste sterfdag, het Sweelinck Festival in Amsterdam met concerten, workshops en veel andere activiteiten. Zo is er een wandeling door het Amsterdam van Sweelinck en in het Stadsarchief een tentoonstelling met originele stemboeken en een Sweelinck-karaoke. Op 23 en 24 oktober is er een festivalweekend met veel muziek, onder andere een ‘Re-koor-poging Sweelinck zingen’ in het Muziekgebouw. De klokken en het orgel van de Oude Kerk zijn te horen, en op 28, 30 en 31 oktober speelt het Concertgebouworkest het programma 400 jaar na Sweelinck met muziek van de meester zelf, maar ook met een nieuw stuk naar Sweelinck van Joey Roukens. Alle informatie is te vinden op sweelinckfestival.nl en ­concertgebouworkest.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden