null Beeld
Beeld

RecensieJeugdboek

Het succesboek van B. B. Alston over het toverende buitenbeentje Amari sleept je mee

Amari en de Nachtwachters is een heerlijk, eigentijds, knap geconstrueerd avontuur met verrassende wendingen.

Nadat de Amerikaan B.B. Alston in 2018 een ultrakorte samenvatting van zijn nog ongepubliceerde boek op Twitter plaatste, werd hij meteen door vijf literair agenten benaderd. Nu is zijn magische debuut een internationale sensatie: het verschijnt in dertig landen en wordt in Hollywood verfilmd.

Geen wonder, want het is een heerlijk, eigentijds, knap geconstrueerd avontuur met verrassende wendingen, waar je helemaal in wordt opgezogen en dat schatplichtig is aan Harry Potter en Nevermoor, maar toch ook een eigen sfeer ademt en uitblinkt in wat de Engelsen world building noemen: het creëren van een fantasiewereld.

Heldin Amari (13) groeit als zwart kind op in een armoedige buurt, net als Alston vroeger. Haar tien jaar oudere broer Quinten is al een halfjaar spoorloos als er namens hem een koffer voor Amari wordt bezorgd. Die bevat een uitnodiging voor een intakegesprek bij het Bureau van Bovennatuurlijke Zaken, dat als taak heeft de aanwezigheid van weerwolven, heksen, elfen en andere wezens in onze wereld verborgen te houden.

Alston liet zich hier inspireren door de film Men in Black. Hij heeft er bovendien merkbaar plezier in om te verwijzen naar mythische figuren, plaatsen en verhalen, van Atlantis tot Avalon, van Bigfoot tot Van Helsing (uit Dracula).

Terwijl haar moeder veronderstelt dat haar dochter aan een zomerkamp deelneemt, volgt Amari een opleiding tot Junior Agent in het ondergrondse, vindingrijk beschreven hoofdkwartier van het Bureau, waar magie en kunstmatige intelligentie hand in hand gaan: er zijn pratende liften, Andernet (een soort internet), sluimerkaarsen, luchtsprinters en brillen die je een ‘wakkerdroom’ bezorgen.

Algauw blijkt Amari een geboren magiër en dat is vreemd, want magiërs zijn de vijanden van het Bureau en ze zitten nota bene achter de verdwijning van Quinten. Het levert Amari de positie van buitenbeentje op, die ze in de mensenwereld ook al heeft. Daar kreeg ze te maken met vooroordelen door haar huidskleur en de achterbuurt, hier moet ze het stigma aanvechten dat magiërs kwaadaardige wezens zijn.

B. B. Alston benoemt die strijd en Amari’s ontwikkeling wel erg vaak, terwijl je die als lezer wel al aanvoelt, maar dit thema maakt er tegelijkertijd een actueel, maatschappelijk relevant boek van. Amari slaat zich door loeispannende proeven heen, sluit vriendschap, trotseert grote gevaren om haar grote broer terug te vinden en leert ondertussen om in zichzelf te geloven.

null Beeld

B.B. Alston
Amari en de Nachtwachters
Vert. Sandra Hessels. Ill. Godwin Akpan. HarperCollins, 383 blz. € 17,99. Vanaf 10 jaar.
(Verschijnt 6/4)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden