Review

Het spel om de euro

Hij nadert met rasse schreden: de dag dat in Europa alleen nog met de euro kan worden betaald. Al in 1969 werd voorzichtig over één Europese munt gesproken, maar pas veel later, na de val van de Muur, kwam de weg naar de euro daadwerkelijk vrij. Een lange weg, want de deelnemende landen namen hun tijd.

Jaren van overleg gingen vooraf aan de introductie van de munteenheid. Dan zal die introductie wel perfect in orde zijn, zult u denken. 'Reporter' zocht het voor u uit en kwam tot de ontluisterende conclusie dat de eenmalige kans om het zuiverste, veiligste en betrouwbaarste geld ter wereld te maken, het heeft afgelegd tegen nationale belangen.

Voor de aflevering 'Gelijke Munt' maakte 'Reporter's programmamaakster Margo Smit een rondgang door de wereld van het geld. Zo ging ze op bezoek bij Philippe Maystadt, minister van financiën van België tussen 1988 en 1998. Hij was nauw betrokken bij de besluitvorming rond de euro. Maystadt blijk verrast dat de Europese bankdirecteuren hebben besloten dat elk land zijn eigen euro's blijft drukken. Dat is niet alleen inefficiënt, maar ook minder veilig.

Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, voegt daaraan toe: ,,De mate waarin biljetten van elkaar mogen verschillen, is heel klein. Een lijntje mag een millimetertje naar links of naar rechts zitten en verder niet. Je kunt je voorstellen dat als je op verschillende locaties drukt, de kans groter is dat er iets misgaat.''

Weinig bemoedigend is ook het verhaal uit Zwitserland. Daar bezocht Smit Orell Füssli, de fabrikant van het veiligste geld ter wereld, de Zwitserse frank. De fabriek werkt met een technologie die Microperf heet. Daarbij wordt het bankbiljet met een bijzondere lasertechniek geperforeerd. Orell Füssli heeft deze techniek aangeboden aan Europa, maar de Europese landen hebben het aanbod afgeslagen.

Volgens velen is de invoering van de euro een kwestie van nationale trots, en is bij de ontwikkeling ervan bovendien voor de makkelijkste weg gekozen. Het wekt allemaal weinig vertrouwen, maar de Europese burger kan niet anders doen dan afwachten en zijn geld op 1 januari 2002 omwisselen. Het eigenlijke spel om de euro is dan al gespeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden