Evenementen 2021

Het Songfestival gaat door, in welke variant dan ook. ‘We schromen niet om elke strohalm hoop stevig vast te houden’

Ilse van Kraaij Beeld Ilse van Kraaij
Ilse van KraaijBeeld Ilse van Kraaij

Kunnen we ons toch verheugen op muziek- en theaterfestivals? Ja, zeggen de meeste organisatoren, de verschillende coronascenario’s liggen al klaar. Maar bij Pinkpop en Lowlands hebben ze er een hard hoofd in; met de anderhalvemeterregel kunnen ze niets.

Het begint een grijsgedraaide langspeelplaat te worden, want ik heb het al heel vaak gezegd: het Songfestival gaat door en het wordt hoe dan ook historisch.”

Verder moet Sietse Bakker, hoofdproducent van het Europese liedjesfestijn dat eind mei in Rotterdam plaatsvindt, heel veel opties openhouden. Meteen nadat vorig jaar maart het festival werd afgeblazen, begonnen Bakker en zijn team na te denken over de mogelijkheden voor een herkansing. Ze stelden vier scenario’s op.

Het eerste klinkt bekend: bij scenario A is Ahoy tijdens de voorrondes op 18 en 20 mei en de finale op de 22ste een kolkende mensenmassa, waarin de artiesten uit de 41 deelnemende landen optreden. Als het festival volgende week gehouden zou worden, zou de organisatie moeten kiezen voor D, het zwartste scenario: iedereen blijft thuis, de artiesten treden op in eigen land en de opnames worden in een leeg Ahoy aan elkaar gepraat door Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager.

Hoe doen andere grote evenementen het komend jaar?

Het Holland Festival is niet op aarde om te streamen
1,5 meter is een spelbreker voor Pinkpop en Lowlands
Oerol 2021 gaat door, het strand is breed genoeg
Niet rondneuzen, maar stilzitten op de Parade

De varianten B en C zitten daar tussenin. Bij B wordt het festival op anderhalve meter gehouden. Minder publiek, maar alle artiesten kunnen komen. Variant C houdt er rekening mee dat artiesten uit sommige landen niet mogen reizen, of op het laatste moment positief testen op corona. Zij mogen dan via een beeldverbinding deelnemen.

Sietse Bakker Beeld
Sietse BakkerBeeld

Bakker: “Eerst waren we parallel met vier Songfestivals bezig. Toen merkten we dat we een indeling van Ahoy konden verzinnen die voor alle scenario’s werkt, zodat we op het laatste moment kunnen afschalen of opschalen. Het zou heel vervelend zijn, als je vlak voor het festival plotseling terug moet naar een anderhalvemeterbeperking en het decor is daarop niet berekend. Dan heb je jezelf letterlijk ingebouwd.”

Als u eerlijk bent, kunnen scenario’s A en B nu toch al de prullenbak in?

“Ik snap dat mensen dat zeggen. Maar we schromen niet om elke strohalm hoop stevig vast te houden. Afschalen kan altijd. Als je praat met de verschillende deelnemende landen, merk je dat de gemoedstoestand heel erg wordt bepaald door hoe het daar nu gaat. De Britten zijn veel pessimistischer dan de Israëliërs. Dat is logisch, maar heel fascinerend. Bij het ene land moet je de verwachtingen temperen, bij het andere moet je wat moed inpraten.

“Voor ons is D trouwens niet het worst case-scenario. Met allemaal uitzendingen uit verschillende landen wordt een show ook bonter en rijker. Maar het liefst hebben we natuurlijk iedereen hier. Nee, het slechtste scenario zou zijn dat we straks in Ahoy staan en het gevoel hebben dat we niet het maximale hebben gedaan om het beste Songfestival te maken onder de gegeven omstandigheden. Dat we kansen hebben laten liggen, dat we niet wendbaar genoeg waren.”

Gaat u voor een festival met nul ­besmettingen?

“Natuurlijk! Je weet dat je het nooit helemaal kunt voorkomen, kijk naar de Tour de France, maar de ­ambitie is nul. Punt. Gelukkig zijn er andere evenementen die het al hebben uitgevoerd, zoals de Formule 1 en de Champions League. Dan weet je waar de sterke en zwakke plekken zitten. Die protocollen waren mijn leesvoer voor het slapengaan. We kijken naar experimenten die door festivals in Duitsland en Spanje zijn gedaan. Daar zagen we dat als vooraf iedereen getest wordt en een mondkapje draagt en je geen al te gekke dingen doet, niemand besmet is geraakt.”

Wanneer is het moment dat definitief beslist moet worden?

“Vorig jaar zag ik een dramatisch moment voor me waarop we onder luid tromgeroffel het gekozen scenario bekend zouden maken. Ik vrees dat het zo spectaculair niet wordt.

“In de eerste helft van februari zullen we de eerste knopen moeten doorhakken. Dat zal een realistisch verhaal zijn. In de tweede week van april gaan we bouwen in Ahoy, de deelnemers zouden dan in de tweede week van mei komen. Dat doen we alleen als het verantwoord is, in overleg met gemeente, veiligheidsregio, de betrokken ministeries.”

Zit de stemming er nog wel een beetje in?

“De sfeer is goed. In september zijn we weer gestart met de voorbereidingen, we werken nu met zo’n zeventig mensen. Deze keer wordt het festival grotendeels van huis uit gemaakt. Dat is een uitdaging. Creativiteit via een beeldscherm werkt niet echt. Dus voor de belangrijkste creatieve beslissingen gaan we in een zo klein mogelijke bezetting om tafel.”

Komt het financieel wel goed?

“Zoals het een voorzichtige Nederlander betaamt hebben we de vier scenario’s binnen de begroting ontwikkeld. Gelukkig hadden we vorig jaar een verzekering die het risico waarmee we geconfronteerd zijn dekte.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden