null Beeld

Cd-recensieTwo Roses

Het siert Avishai Cohen dat hij klinkt zoals hij wil, ongeacht wat een ander daarvan vindt

Avishai Cohen
Two Roses (Naïve)
★★★

Mischa Andriessen

Bassist Avishai Cohen is van groot belang geweest voor de boom die de Israëlische jazz heeft doorgemaakt. Dat staat buiten kijf, zoals er ook over zijn virtuoze spel geen discussie is.

Dat geldt niet voor Cohens pogingen om los te komen van het jazzidioom, en nog sterker voor zijn beslissing zich ook vaak als zanger te presenteren. Vooral zijn uitstapjes richting pop en rock hebben de meningen nogal verdeeld.

null Beeld

Op zijn nieuwste plaat werkt Cohen samen met het Gothenburg Symphony Orchestra. Ook dat past binnen zijn visie en ook dat zal hem vast weer op de nodige kritiek komen te staan. De toevoeging van een orkest dat zich voornamelijk dienend opstelt, is dan ook weinig spannend en de romige saus waarvan het Cohens melodieën voorziet, zal evenmin iedereen bevallen.

Toch zorgt juist dat warme bad van strijkers en blazers voor iets opvallends. Cohens zang klinkt daardoor plotseling minder onvast. En daardoor minder pathetisch, eerlijker. Zo komt de prachtige tekst van het klassieke Nature Boy toch verrassend diep bij de luisteraar binnen.

Two Roses zal zonder meer weer voer voor discussie zijn, maar het siert Cohen dat hij klinkt zoals hij wil, ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden