RecensieMusical

Het Rotterdams Philharmonisch laat Ahoy knetteren met een paasmusical over liefde, verdriet en vreugde

null Beeld Karen van Gilst
Beeld Karen van Gilst

MUSICAL
A Musical Easter For You
Rotterdams Philharmonisch Orkest,
samenstelling: Mike Schäperclaus, dirigent: Alexander Hanson
★★★★

Bianca Bartels

Hoop, lente en het vieren van nieuw leven. Als we dezer dagen ergens behoefte aan hebben, dan is dat het wel. Het is dan ook het thema van A Musical Easter For You, een concertstreaming van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en vijf zangsolisten.

Dit orkest is al vanaf het begin van de eerste lockdown online actief met muziek in uiteenlopende genres en het maakte een musical-kerstconcert dat ruim tienduizend keer is gestreamd.

Voor het musical-paasconcert toverde het orkest Ahoy met een ingenieus lichtplan om tot een sfeervolle concertzaal. De setting is donkerblauw, ingekleurd met warme gele spots en helderwitte strepen die soms het kruis van Christus vormen. Want naast hoop en nieuw leven gaat het concert ook over de lijdensweg van Jezus.

In de opening zingt Milan van Waardenburg Gethsemane uit Jesus Christ Superstar, waarin Jezus verscheurd wordt door de vraag waarom hij moet sterven. Terecht is voor deze rocksong een kleine band toegevoegd die goed mengt met het grote orkest. Helaas is de vertolking van Van Waardenburg wat te afstandelijk. Hij zingt de moeilijke noten met grote uithalen voorbeeldig, maar hij vertelt het verhaal niet overtuigend genoeg.

Kolpa zingt met een blij-ei-uitstraling

Dat is bij musicalconcerten altijd wat moeilijk: de songs zijn uit hun context gehaald. Rein Kolpa zingt later Oh what a beautiful mornin’ en This is the moment met een blij-ei-uitstraling (wat op zich wel passend is bij Pasen) en ook hij zingt de melodieën prima, terwijl zijn performance stijfjes blijft.

null Beeld Karen van Gilst
Beeld Karen van Gilst

Maar wanneer Brigitte Heitzer (bekend van Evita) en Nyassa Alberta (Tina Turner in de gelijknamige musical) helemaal losgaan in What about love uit The Color Purple knettert het heerlijk in Ahoy. Ze zingen vanuit hun tenen over liefde, verdriet en vreugde in een heerlijk samenspel met het orkest dat rijke arrangementen speelt.

Dat gebeurt gelukkig vaker, zoals wanneer Karin Strobos Non più mesta zingt, een aria waarin Rossini de mezzosopraan uitdaagt met talloze melodieversieringen. Zang en instrumenten zijn één.

Het orkest wordt gedurende het hele concert subtiel versterkt. Je hoort alle kleuren van de uiteenlopende instrumenten die je ook regelmatig in close-ups te zien krijgt. Gelukkig maar, want ook al zijn er zangsolisten – en twee prachtige moderne dansers: Sheila María Hernández Torriente en Edgar Sagarra Portuondo – het orkest speelt hier de hoofdrol.

Te streamen vanaf Eerste Paasdag, 4 april om 11.00 uur voor €10, concertduur: 45 minuten, kaarten via rotterdamsphilharmonisch.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden