InterviewGuus Meeuwis

Het plan B van Guus Meeuwis: geen Philips Stadion of New York, wel 37 optredens in Tilburg

Guus Meeuwis in 013, het poppodium van Tilburg.Beeld Merlin Daleman

De coronacrisis veranderde het leven van musici en artiesten ingrijpend. De agenda’s werden leeggeveegd. Wat is hun plan B? Deel 2 van een korte serie: zanger Guus Meeuwis moest stadionconcerten en optredens in New York afzeggen. Maar zijn nieuwe album is uit en hij treedt op in Tilburg, voor 400 mensen.

Hij heeft letterlijk duizenden mensen moeten teleurstellen de afgelopen maanden. Guus Meeuwis is daar redelijk gelaten onder. Het is niet zijn schuld. “Als het nou was geweest omdat ik mijn stem kapot had geschreeuwd of door mijn knie was gegaan, dan was het moeilijker te verkroppen geweest”, zegt de 48-jarige zanger achteroverleunend op een klapstoeltje in een uitgestorven 013, het poppodium van zijn woonplaats Tilburg. “Het neemt niet weg dat het een enorme teleurstelling is en dat je ook even goed vloekt. Want inderdaad, het zijn verschrikkelijke aantallen.”

Ten eerste de vier uitverkochte stadionconcerten in juni, ‘Groots met een zachte G’, waar tienduizenden fans zijn liedjes over liefde, levenslust en Brabant hadden moeten meebrullen. Zo zou hij zijn 25-jarig jubileum als artiest vieren – een kwarteeuw geleden brak hij door met het nummer ‘Het is een nacht…’

En dan stonden er in oktober twee concerten in New York op de rol. Drieduizend fans zouden met hem meereizen om daar in Webster Hall te komen luisteren. Een stunt die hij vijf jaar geleden al uithaalde in de Royal Albert Hall in Londen, en daarna in L’Olympia in Parijs. Deze week besloot de zanger zelf dat het niet haalbaar is.

“Het duurt wel even voor je zo’n beslissing neemt. Je wilt alle informatie die er is tot je nemen en alle adviezen hebben. Bij de stadionconcerten in Eindhoven was het van overheidswege duidelijk, nu hebben we zelf de knoop mogen doorhakken omdat er weinig informatie loskomt uit Amerika.”

Guus Meeuwis in 013, het poppodium van Tilburg: ‘Je weet steeds beter wat bij je past en je hoeft geen rare fratsen te doen voor aandacht’.Beeld Merlin Daleman

Gelukkig

Veel fans hadden al hotels geboekt en vaak een vakantie vastgeknoopt aan de trip naar de Verenigde Staten. Maar Meeuwis, die de dingen graag van de positieve kant bekijkt, wordt heel gelukkig van hun reactie: “Je kunt je geld terugkrijgen of je kunt volgend jaar alsnog komen, we verplaatsen alle concerten. En het doet mij deugd dat het over-overgrote deel met me mee verplaatst.”

Dan was er op persoonlijk vlak ook nog een afzegging: zijn huwelijk. Geen paniek, de relatie met stylist Manon Meijers is nog springlevend, maar het voorgenomen feest is tot nader order uitgesteld. “Een huwelijk vieren met anderhalve meter ertussen en zwaaien naar je ouders is ook een beetje raar. We vinden dat onze liefde een groter feest verdient.”

Maar nu echt genoeg over alles wat niet doorgaat – daarvoor is hij niet naar 013 gekomen. Er is een nieuw album uit, getiteld ‘Deel Zoveel’. En dit weekend gaat het hier weer bruisen, dan begint een reeks van maar liefst 37 concerten. Meeuwis gaat midden in de nu nog lege grote zaal staan en vertelt hoe het eruit gaat zien, zijn ‘Club zoveel’. “Mensen zitten twee aan twee aan tafeltjes met een lampje erop. Hun drankjes moeten ze vooraf halen en kunnen ze koelen bij hun tafel. Ze moeten blijven zitten, ze mogen niet dansen en ze mogen niet zingen.” 

Hij benaderde 013 in april zelf met het idee: fans konden zich aanmelden en hij zou net zo lang spelen tot ze allemaal geweest waren. Het werden er een kleine 15.000. “Toen we hier voor de eerste keer op bezoek gingen leek het voor dertig man per avond te moeten, toen we besloten het te doen waren het er al honderd en uiteindelijk zitten we straks met 400 mensen in de zaal. Waar normaal gesproken trouwens 3500 man in past.”

Echte Mannen van het nieuwe album ‘Deel zoveel’.

Drooglegging

De concertreeks gaat alle betrokkenen wat lucht geven, ook financieel, zegt hij. Al zet het niet veel zoden aan de dijk. “Ik had het er vanochtend nog met de kapper over, qua omzet hoeven we dit jaar niet meer te tellen”, zegt Meeuwis – zijn grijzende haar is keurig geknipt, trouwens.

Hij is blij dat hij weer op een podium mag staan, live voor publiek spelen. “Ik kreeg ook wel aanvragen om online dingen te doen. Dat was voor mij niet het juiste substituut of het juiste gevoel. Ik wachtte liever.” Inspiratie voor zijn ‘club’ komt van de drooglegging in de jaren twintig in de Verenigde Staten. “In die tijd mocht er ook van alles niet en is uit nood een nieuwe soort entertainment ontstaan. Het zorgde voor een hoop creativiteit, net als nu.”

Over drooglegging gesproken: klopt het dat de zanger die zo aanstekelijk de Brabantse kroegen kan bezingen sinds maart niet meer drinkt? “Ja, ik denk al zo’n 150 dagen – nou ja, Manon en ik hebben één dispensatiedag genomen. Het was geen plan, we zijn op een dag gewoon gestopt. Het voelde goed om te resetten. Er kwam een noodgedwongen rust en ik dacht: laat ik die dan maar ten volste doorvoeren.” 

De rust was trouwens relatief, want er ging heel veel tijd en energie zitten in alles afzeggen, verzucht Meeuwis. En dan is hij ook nog goed ziek geweest. Corona, dacht hij. Maar hij heeft een bloedonderzoek laten doen en het was niet het geval.

Het hele gezin is getest, Meeuwis heeft uit zijn vorige relatie vier kinderen in de leeftijd van tien tot twintig jaar. “Ik wilde ze laten zien dat het hartstikke meevalt, en dat je het niet alleen voor je zelf doet, maar ook voor de mensen om je heen. Dat pikken ze echt goed op.”

Op zijn nieuwe album heeft de coronacrisis niet veel invloed gehad, de nummers waren al klaar. Met een groepje jonge singer-songwriters ging hij afgelopen november een paar dagen ‘op schrijverskamp’ in een boerderij in Limburg om samen aan liedjes te werken. Ideetje van collega JW Roy, met wie hij normaal gesproken veel samenwerkt. Hij zag het aanvankelijk niet zitten, want hij heeft zijn vertrouwelingen met wie hij muziek maakt. Met een dreinerig stemmetje doet hij voor hoe hij zich tegen het plan verzette: “Zit ik 25 jaar in het vak en dan gaan we op een kamp en dan moet ik met iedereen gaan samenwerken en die kennen me helemaal niet en dan moet ik gaan vertellen wat er allemaal in me omgaat.” 

Andere muzikanten

Maar hij liet zich overhalen. Er was maar één opdracht: er moesten uptempo-nummers geschreven worden. “Sterker: wie een ballad schreef, moest naar huis. Up is veel moeilijker, als al dat talent toch aanwezig is, laat ze dan maar het moeilijkste doen.”

Hij grinnikt. Het leverde een overwegend vrolijk jubileum-album op dat iets moderner klinkt dan de troubadour-klanken die we van Meeuwis kennen. Wel komen zijn bekende thema’s langs: levenslange vriendschappen (in het liedje ‘Echte Mannen’), diep gevoelde liefde (‘Slaap je al?’), een vleugje heimwee (‘Denken aan die tijd’) en vooral een hoop zin in het leven (‘Want het feest is zo voorbij’). 

Meeuwis was verrast hoe de andere muzikanten aanvoelden welke nummers bij hem passen. “Zo’n liedje als ‘Dagboek van een dromer’, dat spreekt me erg aan. Het ontstond in de woonkamer terwijl ik in de keuken bezig was. Ik heb geholpen het verder af te maken.” De tekst – ‘Ik zie mezelf veranderen, in mijn handschrift door de jaren’ – sluit prachtig aan bij deze tijd van terugblikken.

Volgend jaar gaat hij uitbundig zijn 26-jarig jubileum vieren. “Het is niet zozeer het getal, wel het gegeven dat de tijd zo is omgevlogen en dat het nog steeds even leuk is, misschien wel leuker wordt. Ik ben nog steeds heel ambitieus, ik heb er zin in. Omdat je steeds beter weet wat bij je past en je geen rare fratsen hoeft te doen voor aandacht.” 

En dan te bedenken dat het allemaal begon als grap, samen met studentenband Vagant. “Ik heb heel lang volgehouden dat het niet erg was als het morgen voorbij was. Daar heb ik mezelf wel een poosje mee voor de gek gehouden. In 2000 kwam ik voor het eerst thuis te zitten, met stemproblemen. Toen kon ik het allemaal de revue laten passeren en ik ontdekte: ik vind het eigenlijk mega leuk wat ik aan het doen ben, het is niet langer een grap.” 

Was het vergelijkbaar met deze periode van stilstand? “Nee joh! De wereld ging toen gewoon door, alleen Guus Meeuwis stond even stil. Dat is nu wel anders.”

Het album ‘Deel Zoveel’ van Guus Meeuwis komt vandaag (31 juli) uit.  Inschrijving voor de kaartverkoop van ‘Club Zoveel’ is gesloten. 

Lees ook:

Weer zingen? Willemijn Verkaik zat meteen op haar oude adrenalineniveau

Wat is plan B van musicalzangeres Willemijn Verkaik? De wereldster zingt nu voor 240 mensen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden