null Beeld
Beeld

Swipen & klikken

Het moederhart is gekaapt door vaccinsceptici en complotdenkers

De niet zo bekende schrijfster Elizabeth Stone deed eens een uitspraak over het moederschap, die is verbasterd tot een favoriet internetcitaat: ‘Een kind hebben is alsof je hart buiten je lichaam rondloopt’. Het kost moeite om een kind te maken, energie, offers.

En als na negen maanden hersentjes, vingers en vetjes bouwen zo’n mensje eindelijk is afgeleverd (middels véél pijn), is hij zo onverteerbaar hulpeloos, daar kom je volgens mij nooit meer helemaal overheen. Sommige ouders staan er stoerder in dan andere, maar tegen het tere (want buiten het lijf rondlopende) moederhart valt weinig in te brengen.

Het logo van Moederhart. Beeld
Het logo van Moederhart.Beeld

Met die aanname vaart de online-actie Moederhart uit tegen de coronamaatregelen. Met een gelijknamige hashtag en een brandbrief namens ‘de Moeders van Nederland’. Nou wisten de meeste Nederlandse moeders hier niets van af, maar de brief biedt enige nuance: ‘een grote groep moeders’ wil de noodklok luiden ‘voor alle kinderen van Nederland’.

Een stel leeuwinnenklauwen

Ze maken zich zorgen over de ontwrichting van jonge levens, en vragen zich af of de overheid de belangen van kinderen wel waarborgt. De campagne heeft een sympathiek uiterlijk, met serene moeder-met-kind-plaatjes en als beeldkenmerk een stel leeuwinnenklauwen (vanwege het idee dat leeuwinnen hun welpen fel verdedigen, neem ik aan). De website bevat ook een citaat van Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van De kleine prins: ‘Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.’

Ik snap wel waar die moeders vandaan komen. Het doet een beetje pijn om je kinderen te zien opgroeien in een pandemie. In een wereld van afgeschermde gezichten, religieuze handenontsmetting en een algemene staat van paniek. De coronatoestand beslaat al een aanzienlijk deel van hun leven. Met scholen die dichtgaan en weer open en weer dicht. Favoriete plekken waar ze niet mogen komen. De consequenties, vooral voor kinderen die het al wat moeilijker hebben, zijn niet mals. Mijn hart (buitenslijfs; teer) heeft het daar moeilijk mee. Mijn kop ook, trouwens. Die vraagt zich vaak af of de maatschappelijke kosten in verhouding staan tot de baten.

Maar tussen de kieren van Moederharts bevallige vormgeving zien we ook iets dat aan de extremere maatregelenweerstand doet denken. Woorden als ‘vaccinatie­dwang’, ‘onze vrijheid’, ‘onze keuze’. Of het feit dat de brief is ondertekend door Doutzen Kroes, die deze zomer haar complot­gedachten openlijk deelde op Instagram.

Doe het voor de kinderen

Het moederhart is gekaapt door vaccinsceptici, coronacritici en complotdenkers, die het inzetten als argument en om hun boodschap in te verpakken. ‘Doe het voor de kinderen’, is de frase waarmee QAnon-moeders hun denkbeelden aan de man brengen (ze geloven dat de Deep State een pedofielennetwerk faciliteert). Het was onder de volgers van mommy bloggers dat het anti-vaccinatiesentiment zich zo wijd kon verspreiden.

Zo zitten ouderlijke zorgen, samen met andere maatregelenscepsis, opeens opgesloten in het ‘viruswaarheid’-domein. Zonde, want wie zich niet als antivaxxer of complotdenker identificeert, voelt daardoor ongemak om kritisch te zijn. En er zijn toch heel veel ouderharten (niet alleen moeders) die zich zorgen maken of de belangen van hun kinderen wel worden gewaarborgd.

Kelli van der Waals bespreekt opvallende trends en discussies in online media. Eerdere columns vind je hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden