Uitverkochte zalen

Het loopt storm bij de bioscopen op de eerste dag van hun heropening

Een nog lege zaal in Theater Tuschinski in Amsterdam, voordat  daar De Slag om de Schelde aan de pers wordt getoond. Beeld ANP
Een nog lege zaal in Theater Tuschinski in Amsterdam, voordat daar De Slag om de Schelde aan de pers wordt getoond.Beeld ANP

De Nederlandse bioscopen hadden het zaterdag, de dag van de heropening na bijna zes maanden coronalockdown, razend druk. Het Nederlandse epos De Slag om de Schelde alleen al trok 19.000 bezoekers, maar ook veel andere films waren tot de laatste stoel uitverkocht.

Op de tweede plek stond de Jandino Asporaat-komedie Judeska in da House, met 12.000 bezoekers. De derde plek was voor de Disney-film Cruella, een live-action spin-off van de animatieklassieker 101 Dalmatiërs. Die laatste titel is opvallend, omdat de familiefilm ook al twee weken op streamingdienst Disney+ te zien is.

Een woordvoerder van distributeur September Film, die De Slag om de Schelde uitbrengt, spreekt van een droomopening. De bioscopen mogen nog maar vijftig bezoekers per zaal ontvangen, maar De Beentjes van Sint-Hildegard trok voor corona - dus wel met een volledige zaalbezetting - op de eerste dag 21.000 bezoekers. De komedie met en van Herman Finkers werd de best bezochte Nederlandse bioscooptitel van 2020.

De Nederlandse bioscopen lijken met deze eerste cijfers Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te volgen, waar in mei ondanks de beperkte zaalbezetting ook bezoekersaantallen werden behaald die vergelijkbaar waren met de situatie voor de coronacrisis.

De Slag om de Schelde van regisseur Matthijs van Heijningen vertelt het verhaal over de grootste veldslag die in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied plaatsvond. De slag vond in het najaar van 1944 plaats in Zeeland, toen de nazi’s de zeearm richting Antwerpen afsloten om de toevoer van voorraden naar de geallieerde legers af te sluiten. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet en Tom Felton.

Cast en crew, inclusief de Britse ster Felton, waren zaterdagochtend aanwezig bij de eerste vertoning van De Slag om de Schelde in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. De Slag om de Schelde zou eerst uitkomen in december en moest de kersthit van 2020 worden. Maar toen sloten, een dag na de première, alle bioscopen vanwege de coronalockdown.

Lees ook:
Staan de roaring twenties van deze eeuw voor de deur?

In de jaren twintig van de vorige eeuw brak er onder jongeren een ware feestepidemie uit, die de wenkbrauwen van de gevestigde orde stevig deed fronsen. Kunnen we nu soortgelijke taferelen verwachten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden