Jennifer Aniston in The Morning Show. Beeld AP
Jennifer Aniston in The Morning Show.Beeld AP

De SerieThe Morning Show

Het lijden van Alex Levy (Jennifer Aniston) in The Morning Show

Seizoen één was beter, maar Apple’s serie over #MeToo bij een Amerikaanse ontbijtshow doet nog steeds naar meer verlangen. Vooral dankzij een verhaallijn over het begin van de coronacrisis.

Andrea Bosman

‘Sighs’; ‘moans’; ‘groans’. We keken naar seizoen 2 van The Morning Show (2021) met volledige Engelse ondertitels, dus ook met het vermelden van alle bijgeluiden. Die kun je ook uitzetten. Maar het was juist verhelderend bij het kijken.

In haar rol van Alex Levy, ster-presentator, gaat er geen scène voorbij waarin Jennifer Aniston niet diep zuchtend, kreunend en steunend voor het voetlicht treedt – en dan moet ze nog corona krijgen. Haar ochtendnieuwsprogramma is in seizoen 1 door het Metoo- schandaal rond haar co-host hard onderuit gegaan.

Het lijden van de neurotische Alex is een leidmotief in de serie, en ook de reden dat je bij voortduring denkt: waarom willen deze mensen zo graag wat ze willen, terwijl ze er doodongelukkig van worden? Een andere gedachte die opkomt bij het kijken naar seizoen 2 is ook: waarom kan een serie nooit maar één fantastisch seizoen hebben en dan in schoonheid sterven?

Allemaal slechte mensen. Heerlijk.

Korte samenvatting van ronde één: er ontvouwt zich een Shakespeariaans drama bij een New Yorkse televisiezender als de seksuele vergrijpen van ster-presentator Mitch Kessler aan het licht komen en vooral belangrijk wordt wie waar op welk moment van wist – van de machtige managers op de hogere verdiepingen tot de directe collega’s op de werkvloer.

Onder wie Alex. Steeds bloedstollender zijn de dialogen, waarbij iedereen zijn eigen positie probeert te redden door de ander voor de bus te gooien. Allemaal slechte mensen. Heerlijk.

Maar dan, seizoen 2. Waar gáát het nu nog over? Het duurt een aflevering of drie voor daar een beetje contour in komt. Alex zit in een prachtige lodge ergens in de sneeuw haar – middelmatige – memoires te tikken. Blijf daar!, wil je naar haar roepen. Maar als de nieuwe CEO van het netwerk Cory Ellison (een wederom geweldige Billy Crudop) haar terug wil hebben om de slechte kijkcijfers van The Morning Show op te peppen, gaat ze toch door de knieën.

Waar Mitch is gebleven weet niemand. Alex zal de show presenteren met Bradley Jackson (Reese Witherspoon) die in dit seizoen verliefd wordt op een vrouw en worstelt met haar drugsverslaafde broer. Heel spannend wil het allemaal nog niet worden.

Oppervlakkige veranderingen op de werkvloer

De tijden op de werkvloer lijken wel te veranderen, aan de oppervlakte althans: de nieuwe chef nieuws is een piepjonge vrouw op hippe sneakers met Aziatisch-Amerikaanse wortels. Superslim en keihard is ze. De zwarte presentator Daniel wordt een plek bij het avondjournaal beloofd.

Mitch blijkt in Italië te zitten, in een gigantisch luxe villa aan een meer. Een Italiaanse journaliste zoekt toenadering tot hem. Alex raakt in crisis als het vermoeden rijst dat in een boek over het Mitch-schandaal ook hun kortstondige verhouding onthuld zal worden. Er sijpelen spaarzame berichten binnen over een besmettelijk virus in China.

En, best wel irritant: er lijkt een nog opzichter hoofdrol voor het allernieuwste model iPhone (van Apple ja, de serie is van Apple TV) te zijn ingeruimd, waarop iedereen naar hartenlust zit te appen en te roddelen.

Na het weergaloze eerste seizoen valt het tweede wat tegen, maar toch: er blijven genoeg sterke zucht- en acteermomenten over om ook weer naar seizoen drie te verlangen. Want wat gaat corona doen?

The Morning Show (2021), seizoen 2, 10 afleveringen, Apple TV

Lees ook:

Klimaatwetenschappers herkennen zichzelf in Don’t Look Up – en dat is geen feest

De Netflix-film Don’t Look Up laat zien wat er gebeurt als wetenschappers waarschuwen voor een mondiale ramp. Rara, waar zou dat over gaan? Klimaatwetenschappers zien de parallel met hun pogingen om mensen wakker te schudden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden