tv-column

Het liefdevolle, rauwe en eerlijke ‘Kinship’ is met plezier gemaakt, en dat voel je

Jetty Mathurin en haar dochters Nicole (links) en Glynis Terborg.  Beeld Maaike Bos
Jetty Mathurin en haar dochters Nicole (links) en Glynis Terborg.Beeld Maaike Bos

Prachtige afro, felgekleurde jurk en grote sieraden aan. In de teaser van de Amsterdamse webserie ‘Kinship’ staan cabaretier en actrice Jetty Mathurin en haar dochters er helemaal in jarentachtigstijl op, compleet met spannende make-up en een vette tune erachter. Zo glamoureus als die intro is, zo laagdrempelig en gezellig is de webserie van Jetty en haar dochters Nicole en Glynis Terborg.

Maaike Bos

Afleveringen van vijf minuutjes komen elke vrijdag om half acht ’s ochtends online via Facebook.com­/Kinshipwebseries, en zijn een snack waar je even bij kunt ontspannen. De eerste ging over Jetty (67), die na tien jaar wel weer een man mag van haar dochters en nu op Tinder moet. “Doen mensen van mijn leeftijd dat wel?”, vraagt ze bezorgd. Als de expressieve Jetty vertelt dat ze nog nooit aan daten heeft gedaan en op haar zestiende in Suriname al met de vader van haar kinderen was, krijg je toch een inkijkje in een leven.

In aflevering twee staat Nicole centraal. Zij is journalist voor onde meer VPRO-radio en woont naast haar moeder met een man en zoon (en inmiddels ook tweelingdochtertjes). Wanneer komt het wél uit om aan een tweede kind te beginnen?, vraagt ze zich dan nog af. Ze is al 38 en wil het graag, maar niet nu ze zo lekker aan het werk is. Om het subtiel uit te stellen terwijl ze al geen voorbehoedsmiddelen meer gebruikt, vermijdt ze de seks – tot frustratie van haar vriend. “Waar ben je bang voor?”, stelt Glynis de herkenbare vraag.

Huiskamergevoel

In de derde aflevering zit Glynis zelf in de knel. Haar leven is ook nauw verweven met dat van Jetty; ze is haar manager en is schrijver en producer. Zij heeft een samengesteld gezin met vier zonen. En nu heeft haar vriend haar ten huwelijk gevraagd. Ze wil een mooie bruiloft met goed eten erbij, maar hoe doe je dat met al honderdvijftig man aan familie en eigenlijk geen geld? “Daarom ben ik nog steeds verloofd”, grapt Nicole. “Ik vind niet dat zo’n heuglijke dag je zoveel zorgen moet geven”, zegt Jetty lief. Gelukkig, Glynis staat er niet alleen in.

Deze Surinaams-Nederlandse vrouwen zijn liefdevol maar ook rauw en eerlijk tegen elkaar. Ze hebben alle drie mooie carrières en delen een druk en gezellig privéleven waar je als kijker zó bij in wilt springen. Dat huiskamergevoel zie je eigenlijk nog meer in de recente Facebookupdates waarin ze vertellen hoe het nu gaat, terwijl de kinderen en familieleden achterlangs lopen. Jetty’s broer ging dood. En ze is moe van haar zes voorstellingen per week in vijf dagen.

Koloniale sporen

Glynis heeft het ook druk: ze leidt Mathurin Management, geeft les op scholen, is buurtleider van het project ‘Oorlog in mijn buurt’, en zo nog meer. Jetty vertelt hoe ze een gastles gaf voor het parallelle project ‘Koloniale sporen in mijn buurt’, een project over hoe het grote verhaal van de kolonie werd beleefd door mensen zelf. Ze zegt hoe de koningsliefde er bij haar werd ingestampt. “Is die er inmiddels uit?”, vragen de dochters. “Nee, die gaat er niet uit. Daar kan geen slaaf op de gouden koets tegenop.”

En zo gaat elk gesprekje uiteindelijk echt ergens over. Ze brengen die serie gewoon zelf uit. Geen filter van een omroep of netmanager. Geen bemoeienis. Soms zou je meer camera’s en reportagebeelden willen, maar Kinship is gewoon vrij gemaakt, met plezier, en dat voel je.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden