null Beeld

FilmrecensieJump, Darling

Het lichte scenario van ‘Jump, Darling’ krijgt gewicht door oudere actrice


Regie: Phil Connell
Met Thomas Duplessie, Cloris Leachman
★★★

Remke de Lange

Travestieten op het platteland. Er lijkt veel veranderd sinds buitenissig uitgedoste mannen in The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994) de Australische outback introkken. In Jump, Darling lokken de plakwimpers en jurken van een jonge travestiet geen geweld uit wanneer hij het dorpscafé binnenstapt. Wel nieuwsgierige vragen: waarom drag? Russell (Duplessie) heeft geen duidelijk antwoord. Ooit droomde hij van een serieuze acteercarrière.

In zijn eerste lange film laat de Canadese Phil Connell de dertiger in existentiële crisis stranden bij de grootmoeder die hem haar auto heeft beloofd. Russell komt voor de glimmende Jaguar, en blijft. Bij de vergeetachtige oude dame en haar lege koelkast. Hij kookt voor haar. Fleurt haar slaapkamer op met het portret van een naakte man. En zorgt voor kleurrijk entertainment in de lokale bar.

Cloris Leachman (Margaret) en Thomas Duplessie (Russell). Beeld
Cloris Leachman (Margaret) en Thomas Duplessie (Russell).

Connell deed een meesterzet door voor de oma Cloris Leachman te vragen. De veelgeprezen comédienne en actrice, in 1972 Oscarwinnaar voor haar bijrol in de klassieker The Last Picture Show, geeft diepte aan een lichtgewicht scenario. Even knorrig als vanzelfsprekend vangt Margaret haar kleinzoon op en voorziet ze zijn levenskeuzes van ironisch commentaar. Het zijn leuke scènes tussen twee mensen die zich uit eigenbelang aan elkaar vastklampen.

Connell mag er wat onhandig een duistere familiegeschiedenis en een lokale romance voor Russell doorheen vlechten, zijn film is een sympathieke ode aan warmte tussen generaties. En aan de vitaliteit van oudere actrices. Leachman speelde nota bene in nog twee films voordat ze in 2021 op 94-jarige leeftijd overleed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden