FilmrecensieOut Stealing Horses

Het leven gunt de hoofdrol soms aan iemand anders, maar dat hoeft niet erg te zijn

‘Out Stealing Horses’ gaat over veel dingen tegelijk, zonder ze uit te spreken. Beeld Film depot
‘Out Stealing Horses’ gaat over veel dingen tegelijk, zonder ze uit te spreken.Beeld Film depot

Out Stealing Horses
Regie: Hans Petter Moland
Met Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Danica Curcic
★★★★☆

“Het idee dat je niet de hoofdrol in je eigen leven speelt, heb ik altijd een enge gedachte gevonden”, zegt de dochter van de oude Trond, gespeeld door Stellan Skarsgård. Eindelijk heeft ze hem gevonden, na weken zoeken. Na de dood van z’n vrouw, twee jaar terug, had hij zich teruggetrokken.

Het is een gedachte die Trond ook kwelt. Niet onterecht, want ook in ‘Out Stealing Horses’ speelt hij niet echt de hoofdrol. Die rol is voor andere mensen en dingen. Voor z’n vader, die we zien in flashbacks naar de zomer van 1948, toen Trond een jongen van vijftien was. Voor de oorlog, die kort daarvoor was afgelopen en sporen naliet. Voor een tragedie die zich die zomer afspeelt in het huis van een vriend.

Soms haalt de tijd het drama uit een tragedie

Out Stealing Horses gaat over veel dingen tegelijk, zonder ze uit te spreken. Een beetje zoals we allemaal veel tegelijk met ons meedragen, zonder het uit te spreken. Soms haalt de tijd het drama uit een tragedie. Of misschien schakelen we over naar overlevingsmodus en drukken het drama weg. We maken zelf uit welke pijn we voelen, zegt de film, bijna als een bezwering van hoe het in werkelijkheid gaat.

In al z’n bescheidenheid is dit een ontroerende, maar vooral een wijze film. Hij laat je de vergankelijkheid voelen, hij laat je zien hoe een leven kan lopen, maar ook hoe het je kan passeren en de hoofdrol aan iemand anders gunt. Dat je dat niet altijd in de hand hebt. En dat het misschien ook niet zo erg is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden