Ontmoetingsplaats

Het legendarische Viva-forum blijft toch bestaan

De voorpagina van het Viva-forum. Beeld Trouw
De voorpagina van het Viva-forum.Beeld Trouw

Volgende week verschijnt de laatste editie van het tijdschrift Viva, maar het populaire Viva-forum blijft gewoon in de lucht.

Nienke Schipper

De stekker gaat toch niet uit het forum van het weekblad Viva. Het nieuws dat de grootste Nederlandse online ontmoetingsplaats voor vrouwen ging stoppen zorgde voor zoveel reacties dat DPG Media, de uitgeverij van Viva, alsnog heeft besloten de community in de lucht te houden.

Het tijdschrift Viva kampt al jaren met dalende oplagecijfers en daarom stopt DPG Media met het merk Viva, zegt Joyce Nieuwenhuijs, directeur DPG Media Magazines. “Maar we willen onze trouwe fans en gebruikers geruststellen: het forum blijft actief en open voor alle gebruikers.”

Het forum blijft zoals het is, zegt Nieuwenhuijs. In welke vorm is nog niet helemaal duidelijk, dat wordt de komende maanden verder onderzocht. De anonimiteit van de leden komt in ieder geval niet in het geding. “Die is juist cruciaal. De kracht van het forum is dat je problemen, oplossingen en gedachten met elkaar kunt delen zonder dat je jezelf echt kenbaar moet maken. Voor de gebruikers verandert er op dit vlak niets.”

Intieme gedachten

Het forum telt 2,8 miljoen gebruikers en sommige van hen delen er al sinds 1999 hun intiemste gedachten. Ook gebeurtenissen met een grote maatschappelijke betekenis, zoals de moord op Pim Fortuyn werden er besproken. Reacties en emoties die over honderd jaar een goudmijn zijn voor antropologen en geschiedkundigen. Volgens sommigen is het forum daarom eigenlijk cultureel erfgoed en is het belangrijk om het te bewaren.

Het klopt dat de verhalen op het forum een goed beeld geven van de tijdgeest, zegt Nieuwenhuijs. “Ik vind het een eer dat mensen het platform omschrijven als cultureel erfgoed. De topics uit de beginfase zijn gelukkig nog steeds te vinden op het forum en sommige daarvan zijn al meer dan 10 jaar oud.”

Het tijdschrift Viva verschijnt 20 juli wel voor het laatst. Als eerbetoon is er een Anybody-special. Een van de populairste rubrieken van het blad, waarin blote vrouwen hun lichaam bespreken, is deze maand extra uitgebreid en staat in diverse andere damesbladen, waaronder Libelle en Flair.

Lees ook:

Waarom het Viva-forum cultureel erfgoed is

Op het Viva-forum kun je altijd terecht. Er zijn altijd wel vrouwen die willen praten over seks, kinderen, maatschappelijke problemen en ingegroeide teennagels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden